Hlavní obsah
Aktuální dění

S prezidentem v tramvaji: Nekonvenční přístup k politice

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Oficiální stránky Petra Pavla

Máme tady jednu zásadní změnu v politické kultuře naší země. Prezident se vydal za svými voliči netradičně tramvají.

Článek

Mnozí si možná řeknou, co je na tom tak zvláštního, že prezident cestoval tramvají? Vždyť i my, obyčejní a prostý lid, to děláme každý den. Ano, ale právě to je to, co tuto situaci dělá tak výjimečnou. Prezident se totiž najednou nechová jako někdo, kdo se cítí nadřazený a nedostupný, ale jako někdo, kdo je přístupný a blízký lidem.

Vzpomínáte si na to, jak to bylo s Milošem Zemanem? Pokud chtěl někam jet, musel být doprovázen svými bodyguardy. A to nejen kvůli bezpečnosti, ale také kvůli tomu, aby byl chráněn před těmi „obyčejnými lidmi“. Někdy to dokonce vypadalo, jako by měl prezident na svou ochranku menší nárok než na svůj vlastní život. To se ale teď změnilo.

Petr Pavel se nyní rozhodl, že se nechá vozit tramvají, čímž dokazuje, že je člověkem, který si nezatáhne nos a nezavře se v bílém zámku. Snaží se tím ukázat, že chce být s lidmi blíž a že mu na nich záleží. Nechce být vnímán jako někdo, kdo se ztrácí v „politické bublině“, ale jako někdo, kdo je přímo v kontaktu s těmi, pro které pracuje.

Je to zábavná a zároveň zajímavá situace, protože jak víme, v politice se stále více a více zdá, že jsou politici nedostupní a odtržení od reality. Zdá se, že jsou izolováni od problémů a potřeb obyčejných lidí a že se jim jednoduše nechce s nimi bavit. Tento netradiční krok tak přináší trochu světla do šedého světa české politiky.

Samozřejmě, není to poprvé, kdy prezident prokazuje svou blízkost k lidem, ale cestování tramvají je zcela nový krok, kterým ukazuje, že chce být svým občanům ještě blíže.

Nejlepší na tomto rozhodnutí je, že tím dává najevo svou otevřenost a ochotu naslouchat. Petr Pavel tímto krokem ukazuje, že nežije jen v politické bublině, ale že vnímá, co se děje v běžném životě. To je pro politika velmi důležité, protože se tak může dozvědět více o potřebách svých voličů a může se snažit na ně co nejvíce reagovat.

Nicméně, je pravda, že cestování tramvají není bez problémů. Bezpečnost prezidenta musí být stále na prvním místě. Zároveň musí být také řešeno, jak se vypořádat s tím, že prezident bude v tramvaji příliš výrazným cílem pro novináře a fotografy.

I tak však prezidentovo rozhodnutí ukazuje, že chce být více součástí společnosti než politickým vůdcem na vzdáleném piedestalu.

Je to příjemná změna, která nás nutí zamyslet se nad tím, jaký by mohl být svět, kdyby politici více naslouchali svým voličům. Snad se tato situace stane trendem a politici se budou snažit být více otevření a přístupní, jako by měli cestovat tramvají každý den.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz