Hlavní obsah
Aktuální dění

Se státním rozpočtem jako na houpačce. Zastaví ji někdo?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Český rozpočet je jako divoká řeka, která mění svůj tok podle politických vln. Deficit je proměnlivý, politici ho tvarují podle libosti s vědomím, že to státní ekonomika vydrží. Jak dlouho ještě?

Článek

Jistě znáte dobře ten rituál, když si sednete ke stolu plném papírů, v druhé ruce svíráte kalkulačku, a začnete plánovat svůj rozpočet na příští rok. Jak moc si můžete dovolit utrácet, kolik byste měli šetřit, jaké náklady můžete očekávat. Nyní si představte, že děláte totéž, ale pro celý stát. A představte si, že místo toho, abyste se snažili udržet vše v rovnováze, jste se rozhodli pro pěkný kulatý schodek 235 miliard korun. Ano, slyšeli jste dobře, 235 miliard. Vítejte v divokém světě tvorby státního rozpočtu!

Je zajímavé sledovat, jak se postupem let mění náš pohled na deficit. Jak se proměnil z něčeho, co bylo vždy považováno za ekonomickou katastrofu, v něco, co nyní přijímáme jako něco normálního, něco nevyhnutelného. Ale je to opravdu tak? Je schodek 235 miliard korun nutně nevyhnutelný?

Pojďme se podívat na některá data. V roce 2020 byl deficit 320 miliard korun, v roce 2021 to bylo 400 miliard a v roce 2022 360 miliard. Oproti roku 2019 to je skok o více jak 300 miliard během tří let. A nyní, pro rok 2024, máme schválený deficit ve výši 235 miliard. S vysokou dávkou optimismu na to můžeme hledět jako na zlepšení, ale musíme brát v úvahu, že se jedná pouze o předběžný deficit.

Není tajemstvím, že konečný schodek státního rozpočtu bývá velmi nejistý. Stačí sledovat vývoj deficitu v tomto roce, kdy ani dnes nikdo netuší, jak celkový účet bude vypadat na konci roku. V jeho průběhu se deficit se často zvyšuje, což naznačuje, že výchozí číslo je spíše optimistický odhad než skutečný plán. Navíc pokud se podíváme na naši historii, zjistíme, že i když je schodek schválen na určité úrovni, skutečné číslo může být nakonec mnohem vyšší.

Ale proč to tak je? Proč je deficit tak nestabilní a proč se nám může zdát, že politici si s rozpočtem hrají jako s nějakou oblíbenou hračkou?

Jednou z hlavních příčin je nedostatečný příjem do státního rozpočtu. A to je skutečný problém, se kterým se česká ekonomika dlouhodobě potýká. Zatímco výdaje rostou, příjmy stagnují nebo rostou pomaleji. A tak se deficit neustále zvyšuje.

Je jasné, že tento styl hospodaření není dlouhodobě udržitelný. Deficit je pořád dluh. Čím je větší, tím více zaplatíte později na úrocích. Zcela logicky pak máte méně peněz máte na jiné věci. A to je to, co je problémem pro celkové zdraví české ekonomiky.

A co je na tom všem nejzajímavější? Že většina politiků to bere jako samozřejmou věc. Jsou i tací, kteří by rozdávali dál na dluh. Hlavní problém spatřuji v tom, že místo opravdových reforem se hledají pouhá dílčí, nebo krátkodobá řešení.

Už teď si tak mezi sebou můžeme vsadit, zda předběžně schválený deficit bude konečný. Historie nám však ukazuje, že je to vysoce nepravděpodobné.

Ale kdo ví, možná nás vláda tentokrát překvapí.

Zdroj: ČT24 a autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz