Hlavní obsah
Lidé a společnost

Senátorka Hamplová se za rasistku nepovažuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: hamplova-senat.cz

Minulý čtvrtek navrhovala v Senátu vytvoření speciálních tříd pro romské děti. Tato slova osobně považuje za vytržená z kontextu a osočování z rasismu za absurdní.

Článek

Systém společných tříd, kde jsou pospolu české a romské děti, je dle názoru senátorky krásná myšlenka, ale ve skutečnosti nerealizovatelná. Návrh označuje za přínosný, jelikož by tak nedocházelo k ubližování dětem, které nejsou zvyklé na určité etnikum.

Proti výroku se okamžitě ohradila organizace Romea.

„Vzdělání by mělo být pro všechny děti bez rozdílu etnického původu stejné a nikdo by neměl být segregován z důvodu své etnické příslušnosti. Tento výrok není nic jiného než projev rasismu a segregace. Odsuzujeme tento výrok a důrazně odmítáme jakoukoliv formu rasové segregace ve vzdělávání,“ napsal Štefan Balog, manažer stipendijního programu organizace Romea.

Svůj výrok se senátorka snažila vysvětlit i při svém setkání se zástupci romské komunity, ovšem neúspěšně. Zástupkyně romských matek ji otevřeně obvinila z rasismu a poukázala na fakt, že stejný postoj zastává většina matek, které na schůzi zastupovala.

Jana Zwyrtek Hamplová upozornila na to, že ona sama je osobou, která v politickém životě aktivně vystupuje proti všem formám rasismu. Za své postoje také sklízí opakovaně ostrou kritiku.

Ve večerním pořadu České televize Události, komentáře ji vyzval moderátor Michal Kubal k veřejné omluvě, kterou však odmítla. Na svou obhajobu uvedla, že zveřejněný úryvek je účelově vytržen z kontextu.

Moderátor ovšem poukázal na to, že ve svém projevu mluvila konkrétně o romských dětech, a navíc na půdě Senátu České republiky. V tomto případě tak není na místě údiv, že veřejně čelí nařčení z rasismu.

Hamplová takto zvolená slova považuje s odstupem za nešťastná, ale obvinění z rasismu by byla na místě pouze ve chvíli, kdy by se v podobném duchu vyjadřovala posledních dvacet let své praxe.

Situace ohledně integrace romských dětí v České republice není ideální. Romové v ČR jsou vystaveni diskriminaci a sociálnímu vyloučení v mnoha oblastech života, včetně vzdělávání.

Existují však i pozitivní snahy o změnu této situace. V posledních letech se v ČR uskutečnilo několik projektů zaměřených na zlepšení vzdělávací situace pro romské děti, jako je například projekt „Základní školy pro všechny“, který pomáhal snižovat segregaci romských dětí a zvyšovat kvalitu vzdělávání. Vzdělávací instituce a organizace také spolupracují na podpoře kulturní rozmanitosti a na odstranění diskriminace romských dětí.

I přes existenci podobných projektů je však stále potřeba vynaložit další úsilí, aby se odstranily překážky a kulturní bariéry, které brání romským dětem v plném rozvinutí jejich potenciálu a úspěšné integraci do společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz