Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šetříme energiemi. Módní trend, nebo životní styl?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Ve světle loňské energetické krize a nedávného průzkumu společnosti Epet je jasné, že Češi se stávají mistři v šetření energiemi. Ale co nás čeká po konci cenových stropů a návratu poplatků za obnovitelné zdroje?

Článek

Možná se vám stalo, že jste při noční procházce kolem bytových domů zahlédli nejeden zapnutý televizor, jak barevně osvětluje opuštěnou místnost. Nebo jste mohli být svědky toho, jak soused nahlas diskutuje s partnerem přes otevřené okno, zatímco v bytě svítí všechny možné lampičky. Když si v kontrastu s tímto později přečtete, že Češi ve velkém šetří energiemi, něco vám tu prostě nesedí. Skutečně jsme se stali mistři v energetickém šetření, nebo je to jen statistická iluze?

Vraťme se v čase do loňského roku, kdy energetická krize dosáhla vrcholu a každý účet za elektřinu nebo plyn mohl kdekomu způsobit menší srdeční příhodu. Umění šetřit tak nebylo jen moderní, ale stalo se téměř nutností. A Češi, jak ukazuje průzkum, si s tím poradili na výbornou. Ale šetříme proto, že nás to baví, nebo jen proto, že prostě musíme?

Na jedné straně je šetření synonymem pro ekonomickou vyzrálost. Každá ušetřená koruna na energiích je koruna, kterou můžeme utratit někde jinde. Ale co když je v tom přece jen něco víc? Co když se Češi stávají nejen skutečnými mistry v šetření, ale také v energetické osvícenosti?

Energetická osvícenost není jen o zhasnutí zbytečně zapnutých světel nebo snížení termostatu o nějaký ten stupínek. Je to i o pochopení, jak naše jednání ovlivňuje okolní svět. Když snížíme naši spotřebu, pomáháme tím ke snížení emisí, které mají neblahý vliv na naši planetu. A to je lekce, kterou můžeme předat i budoucím generacím.

Ale jak dlouho se nás tato nově nalezená „energetická osvícenost“ bude držet? Změní se něco v příštím roce, kdy skončí vládní strop cen energií? Budeme nadále osvícení, nebo se vrátíme k zapnutým televizorům běžících jen jako kulisa?

Faktem je, že cenové stropy, porovnávání nabídek energetických společností a celkové ekonomické souvislosti nás mohou donutit k určitým ústupkům. Ale možná právě v těchto chvílích se ukáže, jak hluboko je v nás zakotvena touha po šetření a energetické osvícenosti.

Konec konců, šetření energií je jako dlouhodobý vztah. Je to o kompromisu, pochopení a občasné oběti. V obou případech občas potřebujeme malou krizi, abychom pochopili, co je opravdu důležité.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz