Hlavní obsah
Názory a úvahy

Šifra ministra Rakušana

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vít Rakušan (Starostové a nezávislí)

Každým dnem nabývám dojmu, že realita je mnohdy divočejší než fikce. Na politické scéně se objevil šifrovaný telefon, který má nyní posloužit jako záminka pro hlasování o nedůvěře vládě.

Článek

Člověk se až někdy neubrání dojmu, že snad musí přihlížet nějakému novému politickému thrilleru a nezeptat se sám sebe, zda nejsou politici náhodou jen herci v nejnovějším politickém thrilleru. V tuhle chvíli by se mohlo zdát, že ministr vnitra Vít Rakušan nám právě nabídl jednu z nejzajímavějších zápletek, jaké jsme v politice za poslední roky zažili – šifrovaný telefon.

Hnutí ANO se rozhodlo této situace využít a usoudilo, že je ten nejvyšší čas zahrát si politický šachmat s premiérem Petrem Fialou a jeho vládou. Právě odhalení šifrovaného telefonu v rukou ministra vnitra má být tou pomyslnou třešničkou na dortu, která zapůsobila jako zapalovač na politický prach. Opoziční hnutí ANO vyhrožuje hlasováním o nedůvěře, a jako by tímto tahem chtělo otevřít knihu s názvem „Politický Thriller: Šifra ministra Rakušana.“

Samotný ministr vnitra Rakušan situaci zlehčuje vysvětlením, že si šifrovaný telefon pořídil pouze kvůli obavám z odposlechů. Tvrdí, že má čisté svědomí a že se nejedná vlastně o nic neobvyklého.

Představitelé hnutí ANO se nijak netají tím, že čekají na vhodnou záminku pro vyvolání hlasování o nedůvěře. Zdá se, že aféra kolem šifrovaného telefonu by mohla být tím dlouho očekávaným tahem na politické šachovnici.

Je to jako sledovat dialog ze špionážního filmu, kde jeden agent tvrdí, že nemá co skrývat, a druhý dělá vše možné, aby odhalil jeho tajemství.

Celá tato politická šifra ve mně vyvolává dojem, že politika se stává stále více nějakou hrou, kde hlavním úkolem je odhalit tajemství a zvítězit v boji o moc. A my, občané, jsme pasováni do role diváka, který jen bezmocně přihlíží této nesmírně složité a někdy i komické hře.

Ptáte se, co nás čeká v další kapitole této politické šifry? Možná se jednou dočkáme rozuzlení nějaké té kauzy, ale spíše si myslím, že budeme nadále sedět na okraji svých židlí a čekat, které střípky z politického děje nám budou předloženy. Zda jim uvěříme, to je rozhodnutí, které musí provést každý sám.

Jedno je však jisté. Politika nás stále dokáže s každou novou kauzou překvapit a pobavit. A je úplně jedno, jak moc vážná daná kauza je. Ať už se jedná o šifrovaný telefon, krabici s vínem, nebo něco úplně jiného.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz