Hlavní obsah
Aktuální dění

Silvestrovské veselí nevadí, ale je nutné odpalovat petardy týdny před Silvestrem?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Martin Skácel

Silvestrovské oslavy jsou synonymem pro radost z příchodu nového roku, ale opravdu je nutné začínat s odpalováním petard týdny předem?

Článek

Tato situace se opakuje pokaždé, jakmile se přibližuje konec roku. Většina z nás s napětím očekává tu magickou chvíli, kdy starý rok předá štafetu tomu novému. Silvestr, čas na bujaré oslavy, přípitek s přáteli. K tomu neodmyslitelně patří také ohňostroje a nespočet dělobuchů. Osobně nemám nic proti tomu, když lidé přivítají nový rok s radostí doprovázenou trochu hlučnější zábavou.

Dělobuchy, rachejtle, a další forma zábavné pyrotechniky jsou jednoduše nedílnou součástí silvestrovského veselí. Ale opravdu je nutné začít s odpalováním různých petard už dva týdny předem?

Představte si, že jdete venčit psa, a z ničeho nic, a když to vlastně ani nečekáte, někdo nedaleko od Vás odpálí nějakou tu domácí pyrotechniku. V tu chvíli váš pes, překvapený a samozřejmě vystrašený, sebou škubne, vytrhne se vám z rukou a vběhne do blízké silnice. Následky mohou být v tu chvíli katastrofální. Nejen pro psa nebo pro vás samotné, ale také pro nic netušícího řidiče, který se pokouší nenadálou situaci za volantem nějak vyřešit. To všechno jen kvůli několika jedincům, kteří se rozhodli „předvést své koule“ mimo vyhrazený čas.

Je zajímavé, jak někteří lidé hledají příležitost ukázat svou sílu nebo odvahu skrze hlasité a nápadné chování. Možná si myslí, že tím získají respekt nebo obdiv. Ale není to tak. Skutečná odvaha a síla se neukazuje tím, že všem ukážu, že jsem si letos pořídil opravdu „bombovou“ rachejtli za tisíce, ale spíše schopností myslet na své okolí, na jejich pohodlí a bezpečí.

A přitom by stačilo těm, kdo z nějakého důvodu nedokážou vábení zábavní pyrotechniky odolat, najít si nějaké bezpečnější místo. Například střelnici nebo jiné odlehlé místo, kde by jejich potřeba dělat hluk nikoho neohrožovala a neobtěžovala. Myslím si, že je to řešení respektující všechny strany.

Není to o omezování svobody nebo radosti z oslav. Jde o to najít způsob, jak si užít toto každoroční veselí bez zbytečného rizika a nepohodlí pro ostatní. Je opravdu tak těžké vydržet s petardami do silvestrovské půlnoci?

Až budete příště držet v ruce petardu týdny před novým rokem s neodolatelným pokušením ji odpálit, zkuste se nad svým počínáním aspoň zamyslet.

Věřím, že i na konci roku je možné najít harmonii mezi oslavami a vzájemnou ohleduplností. To by byl opravdu šťastný nový rok pro nás všechny.

Autorský text

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz