Hlavní obsah
Aktuální dění

Situace v Sýrii je po zemětřesení kritická. Záchrana nepřichází

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Wikimedia Commons (CC BY 4.0)

Přírodní katastrofa zasáhla Sýrii nepřipravenou. Místní zoufale volají o pomoc, která je v nedohlednu. Obětí je hlášeno přes tisíc, je ale jisté, že jich bude mnohonásobně více.

Článek

Obyvatelé na severozápadě Sýrie musejí již více jak deset let snášet útrapy, které jim přináší bombardování a brutální pouliční boje. Zároveň místní trápí vleklá humanitární krize, která násobí obavy místních obyvatel, že jejich osud mezinárodní společenství nezajímá.

Po pondělním zemětřesení se jejich pocit opuštěnosti mnohonásobně zvýšil. Člen syrské civilní obrany to popisuje jako nekonečné volání o pomoc, kterému nikdo nenaslouchá.

„A během této obrovské nešťastné humanitární krize se k nám svět otočil zády, jako by v této oblasti nebyly lidské bytosti.“

Zemětřesení o síle 7,8 stupně, které udeřilo v pondělí brzy ráno, vyvolalo chaos v jižním Turecku a v oblasti severní Sýrie. Okamžitě se rozjela humanitární pomoc a záchranné práce. Pomoc přislíbily i ostatní státy z celého světa. Do oblasti byly posíleny letecké spoje, kterými do místa tragédie míří odborníci a záchranné týmy.

Podle CNN je oblast v provincii Idlib ponechána svému osudu a lidé jsou mnohdy nuceni si pomoct sami. Oblast je ovládána syrskými povstalci a významně poničena válkou. Podle dostupných údajů si přírodní katastrofa vyžádal nejméně 1 100 obětí a další tisíce lidí utrpělo zranění.

Z téměř pětimilionové aglomerace zůstalo na místě asi 1,3 miliónů lidí, kteří jsou dlouhodobě odkázáni na humanitární pomoc. Tu poskytují mezinárodní charitativní organizace nebo místní spolky.

Situace zde byla zoufalá ještě před zemětřesením a žádná jiná oblast na světě nebyla na příchod takové přírodní katastrofy nepřipravena jako právě Idlib.

Oblast hned po zemětřesení zasáhly rozsáhlé výpadky elektrického proudu a mobilního signálu. Většina přeživších se tak po tmě marně snažila dostat z pod trosek a najít své nejbližší. Ti, co měli to štěstí, že je nezasypaly trosky budov, pomáhali s hledáním pomocí lopat, ve špíně a prachu. Lokalizátory zde k dispozici nejsou. Řídí se pouze svým vlastním sluchem a snaží se co nejrychleji dostat k hlasům, které z pod trosek zoufale volají o pomoc.

Na sociálních sítích bylo zveřejněno video, kde z trosek záchranný tým vytáhl novorozence plného modřin, kterému dokonce museli přestřihnout pupeční šňůru. Podle přítomné lékařky je zřejmé, že dítě přišlo na svět pod troskami. Matka ani otec, stejně jako čtyři sourozenci, zřícení budovy nepřežili.

„Viděla jsem smrt,“ řekla jedna ze záchranářek. „Lidé umírají. Lidé jsou v ulicích, čekají na své rodiny, čekají na své děti. Chtějí o nich jen nějaké zprávy.“

Podle přítomných záchranářů je situace skutečně katastrofická. Záchranné práce významně narušuje také počasí. Neustávající déšť ztěžuje hledání přeživších bez lokalizátorů.

Pomoc je ovšem v nedohlednu. Poničené silnice významně omezily humanitární dodávky ze strany OSN a nedá se odhadnout, kdy by mohly být obnoveny.

Do té doby jsou místní odkázáni sami na sebe. Chybí jim těžké stroje a moderní technika. Některé trosky holýma rukama odstranit nelze. Zde budou oběti na životech této přírodní katastrofy narůstat každým dnem po stovkách.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz