Článek
Když se zaměřím na dnes vycházející reguli zakazující prodej zahřívaných tabákových výrobků s příchutěmi, nemohu se ubránit úvaze: Proč je u kouření a obecně tabáku taková legislativní přísnost, zatímco alkohol zůstává v podstatě netknutý?
Za poslední roky jste si jistě mohli povšimnout mnoha nových zákazů a různých regulací týkajících se kouření a tabákových výrobků. Grafické varování na krabičkách, omezení možnosti si zapálit na veřejně přístupných místech, vyšší daně a nyní dokonce zákaz aromatizovaného tabáku. Ale co alkohol? Kromě zákona, že se nesmí prodávat alkoholické nápoje osobám mladším 18 let, se zdá, že se nějakých zásadních a nějakým způsobem omezujících regulí bát nemusí.
Netuším, zda je to tím, že alkohol je v naší společnosti přijímán s jakýmsi nádechem elegance a tradice. Sem tam si dáme sklenku vína u dobré večeře, otevřeme si pivo při sledování hokejového zápasu. Vypadá to, že se nejedná o nic, nad čím by se někdo snad pohoršoval. Ale kouření? To je v dnešní době považováno za něco „špinavého“, za něco obtěžujícího. Ať chceme, nebo ne, kuřáci jsou tak nepřímo odsouváni na okraj společnosti.
Nadměrná konzumace alkoholu zkracuje dožití Čechů o jeden rok a padne na ni 2,5 % všech zdravotních výdajů. Zvýšená kriminalita, dopravní nehody či snížená produktivita práce odpovídají každoročně dalším miliardám. Celkové roční náklady spojené s nadměrným pitím vychází na 35 až 56,6 miliard korun ročně. Nákladům neodpovídá výběr spotřebních daní (včetně DPH ze spotřebních daní), který u alkoholu činí jen 17,6 miliard.
Na paměti však musíme mít to, že zdravotní rizika, kterými se různé regule ohání, jsou v případě obou návykových látek obrovská. Alkohol má však navíc potenciál devastovat rodiny, má na svědomí dopravní nehody a je spojen s mnoha formami násilí. A přesto jsou regulace alkoholu nesrovnatelně mírnější než u tabáku. Ptám se proč?
Konec příchutí v zahřívaném tabáku. Kuřáci si je od pondělí už nekoupí https://t.co/rclYrwF6NC
— EXTRASIMO.cz (@EXTRASIMO_cz) October 21, 2023
Podobně jako u zahřívaných tabákových výrobků se přece i u alkoholu objevují různé příchutě. Vodka s chutí broskví, rum s kokosem, víno s ovocnými esencemi. A jaké omezení na těchto látkách je? Vlastně žádné. Zvláštní, že?
Je třeba si přiznat, že alkohol způsobuje srovnatelné, ne-li horší, zdravotní i společenské problémy, je jeho regulace oproti tabáku zcela minimální. Je za tím snad nedostatečný tlak společnosti, která alkohol považuje za společensky přijatelnější? Je snad alkohol pro mnohé z nás neodmyslitelnou součástí bujarého veselí? Tou byl donedávna ovšem i tabák. Není to tak dlouho co mnoho lidí tvrdilo, že pokud se v restauracích zakáže kouřit, vytratí se díky tomu pravá hospodská atmosféra.
Nebo je za tím něco více?
Nejde o to, že bychom měli začít alkohol démonizovat, ale je důležité se zamyslet nad tím, proč je taková nerovnost v regulacích. Neměli bychom přehodnocovat, co je společensky přijatelné a co ne? A co je důležitější, neměli bychom se spíše snažit vytvořit rovnováhu v omezeních u všech návykových látek?
Co by se mělo udělat jako první? Omezit reklamu na alkoholické nápoje v televizních reklamních spotech. Je možné, že si toho většina z nás ani nevšimne, ale zkuste se zaměřit na reklamní blok v hlavním vysílacím čase. Co myslíte, že v něm dominuje?
Zdroj: ČT24.cz, Refresher.cz, paqresearch.cz