Hlavní obsah
Jídlo a pití

Smažený sýr jako národní klenot už od roku 1953. Buď ho milujete, nebo nenávidíte

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Depositphotos (licence zakoupena)

Nic nerozděluje národ tolik jako jídlo. Ponořme se do světa smaženého sýra a možná odhalíme to, proč je tento jednoduchý pokrm středobodem vášnivých diskusí.

Článek

Je to přesně ten typ jídla, které buď milujete, nebo nenávidíte. Smažený sýr, který lidově nazýváme „smažák“, stojí na pomezí gastronomické extáze a absolutního nezájmu. Co je pro někoho vrchol kulinářského umění, je pro druhého pouhý čtverec kousku tuku obaleném v trojobale. Ovšem přiznejme si, že smažený sýr není jen jídlo, je to už neodmyslitelná součást české kultury.

Tou je součástí už od roku 1953. Nejprve se však jednalo o formu předkrmu v luxusnějších restauracích a v žádném případě se nejednalo o kus eidamu třicítky. Servíroval se buďto smažený ementál obalený v kousku slaniny. Ve vybraných restauracích byste místo ementálu dostali také gorgonzolu. Klasický smažák tak, jak ho známe dnes, se do domácností a jídelen dostával postupně společně s tím, jak se celkově rozšiřovala nabídka polotovarů.

A jeho kultura je stejně rozmanitá jako způsob jeho servírování. Jsou restaurace, kde jej servírují s bramborovou kaší, jinde k němu dostanete smažené hranolky. V žádném případě však nemůže chybět tatarka! Nezbytný společník, bez kterého by to jednoduše nebylo ono. Velmi často se setkáte také se smažákem v housce. Každý nový způsob servírování je jen další kapitolou v knize jeho všestrannosti.

Ve stáncích s rychlým občerstvením ho najdete hned vedle klasických párků v rohlíku. V restauracích si dlouhodobě udržuje své výsostní místo jakožto hlavní chod. Zcela legendárním doplňkem je obloha v podobě měsíčku rajčete, proužku papriky a listu salátu. Ve výsledku je prostě jedno, jak podáván. Jestli na papírovém tácku nebo porcelánu, jeho podstata zůstává stejná. Buď ho milujete, nebo nenávidíte.

Někteří ho prostě považují za národní pokrm. Ti vám budou tvrdit, že křupavá zlatavá kůrka a rozteklý sýr uvnitř jsou vlastně symbolem české kuchyně. Při každém kousnutí cítíte tu slastnou chuť, která vás vrhá do nostalgických vzpomínek na dětství. Jako by každý kousek smažáku byl plný příběhů a tradic.

Na druhé straně stojí ti, kteří se na smažený sýr dívají s despektem. Pro ně je to symbol lenosti a nedostatku originality v kuchyni. Ti nejčastěji argumentují tím, proč by měli jíst něco, co je v podstatě jen kus obaleného sýra vykoupaného v oleji. Pro ně je smažák jednoduše gastronomickým zločinem.

Ale, ať už patříte do kterékoli skupiny, jedno mu nelze popřít. Smažený sýr dokáže vyvolat jisté emoce. Má schopnost rozdělit strávníky u jednoho stolu na dva nesmiřitelné tábory. Na milovníky a odpůrce. V tomto směru je smažák více než jen jídlo, je to zvláštní sociální fenomén. Fenomén, který ukazuje, jak různorodé mohou být naše chutě a preference. A možná že právě v tom je jeho pravá krása.

Anketa

Jak jste na tom s oblibou smaženého sýra?
Miluju ho
65,9 %
Nenávidím ho
2,8 %
Čas od času si ho dám
31,3 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 575 čtenářů.

Zdroj: Autorský text a Blesk.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz