Hlavní obsah
Aktuální dění

Snad při tom rozhazování vláda na nikoho nezapomene

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Tak jsem vám z toho nějaký zmatený. Odborníci volají po tom, že má vláda přistoupit k radikálním škrtům, ale ta se stále chová jak ožralí milionáři.

Článek

Omlouvám se za krádež legendární hlášky z jednoho nejmenovaného pořadu Zdeňka Pohlreicha, ale když ono to tak na chování vlády krásně sedí. Ke státní kase se přistupuje jak k legendárnímu oslíčku otřes se a kasa se třese a třese. Nebo spíš otřásá, ale ve svých základech.

Až mám obavy z toho, aby vládní představitelé na někoho nezapomněli. Tu se přidá důchodcům, tady zase matkám samoživitelkám, a tak to pokračuje do nekonečna. A jestli je kde brát? No zatím je, ale řekl někdo pánům shora, že státní kasa opravdu nefunguje jako bezedný měšec?

To bylo řečí před volbami, jak se bude šetřit, že je potřeba ukončit ten rozhazovačný mejdan. Ale ono se místo toho pokračuje vesele dál jakoby nic.

Já rozumím tomu, že některým sociálním skupinám je potřeba pomoct, aby se neocitly v pásmu chudoby, ale co třeba zvýšit také příjmovou stránku rozpočtu? Co, páni poslanci? Do toho se nám nechce, abychom náhodou neztratili nějaký ten politický bodíček?

Nenastal snad čas na to odhodit falešnou populistickou masku a začít se chovat zodpovědně?

Je pravděpodobné, že pokud k tomu vláda Petra Fialy přistoupí, svůj mandát v příštích volbách neobhájí. Ale volby jsou za tři roky a zbývá tak dost času na to, aby společnosti vyslala jasný signál, že to s rozpočtovou odpovědností myslí vážně. Pravicové voliče tím určitě neztratí a může si tím naklonit i část těch levicových.

Tvrdé jádro příznivců populistického Babiše a Okamury stejně ničím neosloví, tak proč se těmito voliči vůbec zajímat? A to ani i v případě, že by se sám premiér Fiala postavil na hlavu a vysypal obsah svých kapes do státní pokladny.

Sám nerozumím tomu, že se čistě pravicová strana, jako je ODS, už dávno k razantním škrtům neodhodlala. Problém spatřuji právě ve složení vládní koalice, kde uskupení pravicových a centristických stran naráží na odlišné pohledy v tom, jak dělat rozpočtovou politiku.

Na jedné straně tak máte někoho, kdo chce škrtat, a na straně druhé pak zastánce sociální politiky. Jako celek to evidentně nefunguje. Je pro mě ovšem překvapením, že premiér nedokáže přijít, bouchnout do stolu a jasně říct, že takto to dál prostě nejde.

Naše země ovšem není v situaci, kdy si může dovolit premiéra s takto konzervativním přístupem. Máme však ve vládní koalici takovou osobnost, která by dokázala zaujmout dostatečně tvrdý postoj?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz