Hlavní obsah
Názory a úvahy

Snaha ANO a SPD zrušit koncesionářské poplatky je cesta, jak ovládnout Českou televizi

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: iStockImages (licence zakoupena)

Jako bychom se snad vraceli v čase do doby, kdy politici měli pod palcem média, jež pak neměla možnost informovat nezávisle a objektivně. Právě tímto směrem se ubírají obě opoziční hnutí.

Článek

Není překvapivé, že právě opoziční hnutí ANO a SPD, namísto podpory zvýšení koncesionářských poplatků, se chtějí vydat poněkud okatou cestou, jak nenápadně dostat veřejnoprávní média pod svou kontrolu. A jdou na to vskutku od lesa.

Jejich snahou je totiž dosáhnout toho, aby Česká televize a Český rozhlas byly financovány přímo ze státního rozpočtu. To by mohlo vést k situaci, kdy, pokud by se jednotlivé vysílací rady neřídily tím, co jim je doporučeno vysílat mohlo by ze strany státu dojít ke snížení finanční podpory.

Jednoduše by kdykoli z vůle vlády mohlo dojít k seškrtání rozpočtu. To by zákonitě omezilo produkci kvalitních pořadů a značně by takový krok mohl negativně ovlivnit zejména oblast zpravodajství. V takovém případě je však třeba mít na paměti, že by mohlo dojít k citelnému oslabení zpravodajského kanálu ČT24, který se řadí dlouhodobě mezi nedůvěryhodnější zdroj informací.

To, že se právě Česká televize snaží být za všech okolností apolitickou, jsme se mohli přesvědčit na přelomu let 2000 a 2001. Tehdejší ředitel veřejnoprávní televize totiž jmenoval novou ředitelkou zpravodajské redakce Janu Bobošíkovou, proti čemuž vystoupila většina tehdejších redaktorů. Ti veřejně prezentovali obavy z toho, že nové velení televize bude prostřednictvím Bobošíkové ovlivňovat politickou nestrannost vysílaných pořadů.

Krizi nakonec ukončila až samotná abdikace ředitele Hodače, kterého nahradil Jiří Balvín. Už tehdy se však ukázalo, jak politikům skutečně záleží na tom, co se ve vysílání České televize objevuje, když během krize docházelo k oficiálním i neoficiálním zásahům do vysílání ze strany poslanců, a dokonce i senátorů.

Chránit veřejnoprávní zpravodajství by mělo být v našem osobním zájmu a tato záležitost by rozhodně neměla uniknout naší pozornosti. Že není dobré, když jsou média pod kontrolou politiků nebo přímo státu, to vidíme každý den na případu Ruska, kde veškerá média podléhají silné cenzuře.

Není žádným tajemstvím, že právě Česká televize leží Tomio Okamurovi a Andreji Babišovi v žaludku. O televizi dokonce otevřeně hlásají, že jsou to provládní média a například diskusním pořadům na této platformě se dlouhodobě vyhýbají.

Důkazem může být i nedávné jednání o návrhu ministra kultury Martina Baxy na zvýšení televizních poplatků o 25 korun měsíčně a rozhlasových o deset od příštího roku. Obě opoziční hnutí k tomuto návrhu zaujala negativní postoj a jistě jej nepodpoří.

Nemám iluze, že Andrej Babiš by si přál dostat další média pod svou kontrolu, vzhledem k tomu, že již ovládl redakci MF Dnes. O neoslabeném vlivu svědčí také fakt, že jde o jediné médium, kde se pravidelně objevují jeho názory ve formě rozhovorů.

Pomocné zdroje:

Hlidacipes.org - Ani korunu veřejnoprávním médiím.“ Babišův vzkaz ČT a ČRo není radno podceňovat

Lidovky.cz - Zrušme koncesionářské poplatky pro ČT, vyzývá Okamura. Chce, aby moderátoři zveřejnili své platy

Wikipedia - Krize v České televizi

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz