Hlavní obsah
Názory a úvahy

SPD bude volit vůdce a bude to volba jistě napínavá

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Strana přímé demokracie (SPD)

Asi tak stejně napínavá jako byly chvíle ve zlaté éře Českého slavíka, kdy titul zpěvák roku s železnou pravidelností úspěšně obhajoval Karel Gott.

Článek

Pravděpodobně nevyzradím tajemství, když napíšu, že post předsedy hnutí bude obhajovat Tomio Okamura. Jako jeho zakladatel má v SPD zvláštní postavení a když si prohlížím seznam členů tohoto politického uskupení, těžko hledám příhodného protikandidáta.

Těžko odhadovat, zda u Okamury s blížící se volbou stoupá míra nervozity. Klade si otázku, například otázku zda se na poslední chvíli přece jen neobjeví nějaký protikandidát, který by mohl ohrozit jeho výsostné postavení?

Když se podíváme na poslední volbu vedení strany z roku 2021, bylo stanovisko delegátů vcelku jednoznačné, když Okamura získal 84 hlasů z 85 možných. Ptáte se, kdo hlasoval proti? Nikdo. Ten jediný chybějící hlas je hlas samotného vůdce, který se hlasování zdržel.

Zajímalo by mě, jak by se tvářil, kdyby pro jeho znovuzvolení chyběl ten jeden potřebný hlas.

A s čím předseda hnutí chce předstoupit před stranickou delegaci letos?

„Budu rekapitulovat svou práci za uplynulé období a rád bych na to navázal. Cílem musí být uspět ve volbách do Poslanecké sněmovny a do Evropského parlamentu,“ uvedl Okamura ve svém prohlášení.

Je chvályhodné, že právě euroskeptická strana si tak dává záležet na úspěchu ve volbách do Evropského parlamentu. A pokud by se jim povedlo získat dostatek mandátů, to by se Evropa divila. Není nad to chtít být součástí evropského společenství a zároveň striktně odmítat společnou měnu a ostře vystupovat proti EU. A proč? Jen proto, že to voliči chtějí slyšet.

Nejde ani tak o předložení jasných argumentů nebo konkrétního plánu, ale o hlasité vykřikování, že toto je špatně a tamto by se mělo zrušit. Pomyslnou třešničkou na dortu je, že SPD je zásadně proti prolomení Benešových dekretů, o něž se údajně snaží sudetští Němci. To jako vážně?

Netuším, odkud na to vedení SPD přišlo při sestavování programového prohlášení. Jelikož sám žiji v bývalých Sudetech, možná bych se úplně nebránil k připojení k Německu. Německé důchody, platy a jasná prozápadní politika. U nás je to pořád tak neuspořádané.

Tomiovi Okamurovi přeji úspěšnou obhajobu, ale držet palce mu nebudu. Je to jen jakási povinnost, kterou je třeba vykonat. A třeba se z úst předsedy strany dočkáme i onoho populárního prohlášení: „Tak letos jsem to vážně nečekal“.

Pomocné zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz