Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stále řešíme seniory a zapomínáme na problémy mladých

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Poslední dobou se diskuse ve společnosti točí většinou jen kolem seniorů a potíže mladých lidí se dostávají na okraj zájmu. Ti však také řeší své problémy, jako je nedostupnost bydlení, rostoucí ceny nemovitostí nebo drahé hypotéky.

Článek

Už dlouho se v naší společnosti zabýváme problémy a právy seniorů. Nekonečné diskuse o důchodové reformě, zvyšování nebo snižování důchodů a dalších relevantních témat. Jedná se samozřejmě o otázky základní lidské důstojnosti a zaslouží si jistě naši plnou pozornost. Ale nezapomínáme při tom všem na ty mladé? Jaké jsou jejich specifické problémy, které se zdají být jistým způsobem opomíjeny?

Mladí lidé dnes čelí mnoha výzvám, jednou z nich je nedostupnost kvalitního bydlení. Ceny nemovitostí a nájmů prudce stoupají a mladí lidé, kteří jsou často na začátku své kariéry a nemají značné finanční prostředky, jsou tou skupinou, která nemá v politickém kolotoči své zastání alespoň v takové míře jako senioři.

Bydlení je základním lidským právem a jedním z pilířů společenské stability. Bez vlastního bydlení se mladým komplikuje cesta k plánování založení rodiny a k zajištění vlastního zázemí. S rostoucími cenami nemovitostí a s mírně rostoucími mzdami je tato cesta pro většinu z nich vlastně neprůchodná.

V článku na Seznam Zprávy se objevila diskuse na téma „levných hypoték“, které se objevily v Polsku. Je to však správná cesta?

Nízké úrokové sazby hypoték mohou na první pohled vypadat jako jistá výhoda, ale skutečnost je poněkud složitější. Nízké úrokové sazby zvyšují logicky dostupnost hypoték, což vede sice k větší poptávce po nemovitostech, ale zároveň také dochází k významnému růstu cen. To vede k situaci, kdy se efekt „levné hypotéky“ rozpouští v rostoucích cenách nemovitostí.

To, jaký má tento fenomén dopad na trh, je komplexní a složitá otázka.

Na jedné straně mohou nízké úroky a dostupnost hypoték vést k růstu cen nemovitostí. Na druhé straně ale lze argumentovat, že růst cen nemovitostí může být omezen zvýšením počtu dostupných jednotek, tedy větším stavebním ruchem. Pokud by zároveň s tím došlo ke zkrácení stavebního řízení, mohlo by to vést k lepší dostupnosti nových bytů a domů na trhu, což by zároveň mohlo pomoci stabilizovat ceny.

Nesmíme však zapomínat na potenciální rizika spojená s přesycením trhu s nemovitostmi. Při snížení úrokových sazeb a zvýšení poptávky po nemovitostech existuje riziko vzniku realitní bubliny, která by mohla ohrozit jak jednotlivé kupce, tak celý finanční systém. V takovém případě je důležité, aby byla situace pečlivě monitorována a řízena regulátory.

Je jasné, že potřebujeme komplexní řešení, které zahrnuje politická a ekonomická opatření. Zvyšování dostupnosti bydlení, investice do dostupného bydlení, regulace trhu s nemovitostmi, to jsou jen některé z možných opatření, které by mohly pomoci mladým lidem vstoupit do života s důstojností a sebevědomím.

Na závěr chci zdůraznit, že ať už jde o otázky týkající se seniorů nebo mladých lidí, nejde jen o čísla a nalezení vhodné politické strategie. Jde o lidi a o to, jak chceme, aby naše společnost vypadala. Netvrdím, že je třeba ukončit debatu o důchodové reformě nebo přestat řešit důstojnou výši penzí, to určitě ne. Jen je třeba, aby si politici uvědomili, že je třeba řešit problémy celé společnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz