Hlavní obsah
Názory a úvahy

Stát začíná šetřit. Fakt, nebo jen pokračování politických iluzí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Jde stát příkladem v úsporách? Pojďme se podívat na to, jak ministerstva plánují ušetřit 20 miliard korun a zda jsou to skutečné škrty, nebo jen politická kouzla.

Článek

Při pohledu na politické dění si občas připadám jako divák v divadle absurdna, kde právě probíhá hra s názvem „Stát šetří“. V hlavních rolích naši zákonodárci, kterým se podařilo proniknout do tajů šetření s takovým zápalem, jako by v tom byli pradávnými mistry. Ale kdo jsou tito gladiátoři v aréně úspor?

Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) je vlastně takovým šéfdirigentem úsporné symfonie. Dal svým vládním kolegům úkol – uspořit v letošních výdajích ministerstev dohromady nejméně 20 miliard korun. Jak krásně nám to zní. Náš stát konečně začíná šetřit. Jak povzbudivé. Jenže nastává možná nevyřešitelná otázka. Jak na to?

Úspora na provozu jednotlivých ministerstev, to je heslo dne. Jistě, snížíme teplotu v kancelářích o pár stupňů, takže budeme mít možnost se radovat z ledové atmosféry na ministerstvu nejen politicky, ale i doslovně. A co třeba dotace? Ano, můžeme omezit i ty.

V naší hře „Stát šetří“ nyní začíná druhé dějství. Jaká je situace za pomyslnou oponou? Je toto skutečný pokus o záchranu státního rozpočtu, nebo jen další hra pro širokou veřejnost? Jsme svědky reálného úsilí, nebo jen pohled do dějství divadla absurdna, které skončí stejně, jako všechny ostatní předtím?

Řekněme si to upřímně. Občané volají po úsporách. Je to námět, který je populární jako nová sezóna oblíbeného seriálu. Ale je stát opravdu ten správný příklad šetrnosti, který potřebujeme? Máme skutečně následovat cestu, kterou nám ukazuje, s houževnatostí v úsporách na jedné straně a astronomickým schodkem na straně druhé?

Zkuste se na to podívat z jiného úhlu. Pokud stát opravdu chce šetřit, měl by to dělat inteligentně. Měl by investovat do vzdělání, inovací a infrastruktury, místo toho, aby škrtal v rozpočtech na slepo. Měl by se zaměřit na budoucnost a na to, jak nás připravit na příští generace. Nelze se zaseknout jen na řešení dnešní krize.

Je potřeba, abychom se podívali na rozpočet se zdravým selským rozumem. Proč bychom měli šetřit na školách a zdravotnictví, když můžeme investovat do technologií a inovací, které nám přinesou prosperitu v budoucnosti?

Třetí dějství hry „Stát šetří“ začíná a my všichni jsme už teď zvědavý, jak to nakonec dopadne. Budeme svědky triumfálního finále, kde stát opravdu začne šetřit a přestane jen hrát hru na šetření? Nebo nás čeká další pokračování v tomto nekonečném cyklu vysokých schodků a nekonečných slibů? Uvidíme.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz