Hlavní obsah
Aktuální dění

Stíhačky nebo lepší důchody? Co skutečně potřebuje naše společnost

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Sjoerd Hilckmann - Creative Commons (CC0 1.0 Universal)

Přemýšlím nad často opakovaným mýtem, že investice do obrany nás připravuje o zdroje pro jiné sociální potřeby. Ale není kritika nákupu stíhaček F-35 zjednodušující a mimo kontext?

Článek

Jsem obyčejný občan, který bedlivě sleduje aktuální dění a nebojí se mít, a hlavně vyjádřit svůj vlastní názor. A právě teď, v době, kdy se v naší zemi tolik mluví o obranném rozpočtu a o schváleném nákupu stíhaček F-35, cítím potřebu vyjádřit se k argumentům proti, která slýchávám od opozice a čtu v některých médiích. Ti opakují nejčastěji narativ, že vláda utrácí peníze za zbraně. Zároveň s tím se nás snaží přesvědčit o tom, jak naši důchodci a sociální služby trpí. Ale je to opravdu tak jednoduché?

Nejprve je důležité si uvědomit, že zákon o financování obrany hovoří zcela jasně. Stanovuje, že na obranu každý rok vynaložíme 2 % HDP. Je třeba si uvědomit, že tento zákon nebyl vytvořen jen tak pro zábavu. Je to reakce na naše mezinárodní závazky a rostoucí bezpečnostní hrozby. A právě ty by měly být impulsem k tomu, abychom vynakládali více, ale rozumím tomu, že veřejné finance nejsou v takové kondici, abychom si to mohli dovolit. Vláda se rozhodla pro nákup stíhaček F-35, ale pokud bychom to neudělali, stejně bychom museli vyčleněné prostředky investovat do jiného obranného systému.

Opozice hlásá, že by tyto peníze mohli vylepšit rozpočet seniorů. Vidím v tom jasnou snahu o populismus, protože jak jsem psal výše, zákon jasně stanovuje, na co tyto prostředky mohou být vynaloženy. Nejsou určeny ke zlepšení životní situace jakékoli sociální skupiny obyvatel a nelze jimi třeba zacelit díru ve státním rozpočtu. Jsou to finance do obrany státu a na nic jiného.

Právě bezpečnostní situace v Evropě by měla být dostatečně silným argumentem, proč je nyní třeba myslet na vlastní obranu. Možná si jen mnozí z nás dodnes neuvědomili, že Rusko vynakládá na obranu 40 % svého rozpočtu a přešlo na válečnou ekonomiku. My se tu dohadujeme ohledně ubohých 2 % HDP. Kam až může vést ignorování nebo zlehčování hrozby jsme se už jednou přesvědčili. Je to zvláštní ironie, že někteří politici, kteří se nejvíce ohánějí sociální spravedlností, ignorují základní princip obrany a tou je právě bezpečnost vlastních občanů.

Další argument, který často slýchávám je, že nákup této konkrétní vojenské techniky je neúměrně drahý a odčerpává prostředky, které by mohly jít na důchody nebo zdravotnictví. Vlastní bezpečnost a svoboda však nemají konkrétní cenu, kterou bychom mohli jednoduše vyčíslit. Nejsem vojenský expert, ale je mi jasné, že prevence je vždy lepší a mnohdy i levnější než samotná léčba. A v případě obranyschopnosti vlastní země to platí dvojnásob. Cena za nečinnost a slabou obranu může být v konečném důsledku mnohem vyšší, a to nejen v penězích, ale hlavně v lidských životech.

Nechci v žádném případě v někom vyvolat dojem, že bychom měli ignorovat potřeby našich důchodců nebo zanedbávat zdravotní péči. Tyto oblasti jsou nesmírně důležité. Ale je třeba si konečně uvědomit, že bezpečný stát je základem pro všechny ostatní aspekty našeho života. Právě naše vlastní bezpečnost a svoboda jsou to, co nám umožňuje vychutnávat si výhody sociálního státu. A tyto hodnoty nelze získat bez adekvátní obrany.

Stačilo by jen to, aby opozice přestala vyvolávat v lidech strach a více se zaměřila na konstruktivní diskusi o tom, jak můžeme efektivně a odpovědně využít naše zdroje pro obranu, aniž bychom zanedbávali ostatní důležité oblasti našeho veřejného života. Je třeba hledat potřebnou rovnováhu, která zajistí jak naši bezpečnost, tak i sociální stabilitu.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz