Hlavní obsah
Aktuální dění

Stín nad Macronovou návštěvou Číny: Francouzská média čelí silné cenzuře

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (Licence zakoupena)

Po kontroverzním prohlášení francouzského prezidenta o nutnosti snížit závislost Evropy na Spojených státech se objevila značná kritika. Avšak jeho nedávnou návštěvu komunistické země provází závoj tajemství.

Článek

Reportéři francouzského deníku Politico dostali příležitost být na palubě vládního speciálu, kterým se francouzský prezident Emmanuel Macron vracel ze státní návštěvy Číny. Toto privilegium jim umožnilo uskutečnit rozhovor bezprostředně na palubě letadla a sledovat Macronovy aktivity a interakce během tohoto důležitého politického putování.

Při obsáhlém rozhovoru se Macron zaměřil na francouzské a evropské cíle v zahraniční politice v souvislosti s komunistickou Čínou. Zdůraznil, že Evropa by měla snížit svou závislost na Spojených státech a získat „strategickou autonomii“. Tento rozhovor poskytl novinářům unikátní vhled do prezidentových myšlenek a názorů na otázky týkající se geopolitiky a mezinárodních vztahů.

Na palubě vládního speciálu zdůraznil, že za jednu z největších výzev považuje situaci kolem Tchaj-wanu. Upozornil, že Evropa není schopna tento potenciální konflikt řešit, když si sama neví rady ani s konfliktem, který probíhá přímo na jejích hranicích.

Poukázal tak na obtíže, kterým Evropa čelí v oblasti zahraniční politiky, a důležitost hledání efektivních způsobů, jak se vypořádat s komplexními mezinárodními výzvami a konflikty, které ovlivňují stabilitu a bezpečnost Evropy a jejího okolí.

Francouzský prezident si je velmi dobře vědom, že potenciální spojenectví s Čínou by mohlo posloužit jako prostředek k vyvíjení tlaku na ruského prezidenta Vladimira Putina, aby usedl k jednacímu stolu a pokusil se zastavit válečný konflikt na Ukrajině.

Macron tak uvažuje o možnostech diplomacie a politického vyjednávání, které by mohly přispět k řešení mezinárodního konfliktu a k dosažení potencionálního příměří. Tímto způsobem by mohl využít případného spojenectví s Čínou jako součásti širší diplomatické strategie pro dosažení mírového řešení ukrajinské krize.

Co ovšem bylo hlavním důvodem Macronovy návštěvy Číny a jaké konkrétní výsledky z toho pro Francii nebo Evropu plynou? Tyto otázky zůstávají zahaleny tajemstvím.

Deník Politico upozornil na cenzuru ze strany Elysejského paláce, která se týkala poskytnutého rozhovoru s francouzským prezidentem. V tomto rozhovoru Macron hovořil velmi otevřeně o vztazích s Čínou a problému kolem Tchaj-wanu.

Nicméně cenzoři prezidentského paláce byli nekompromisní a zakázali zveřejnit velkou část rozhovoru novinářů s prezidentem. Tato situace naznačuje, že některá témata nebo názory mohou být omezovány či cenzurovány ze strany oficiálních zdrojů, což může ovlivnit informace, které jsou veřejnosti prezentovány.

Cenzura byla hlavní podmínka Elysejského paláce, která umožnila francouzským reportérům zpovídat Macrona ihned po jeho návštěvě Číny.

Co tedy francouzský prezident zamýšlí přátelštějším vztahem s komunistickou Čínou?

Zdroj: Politico

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz