Hlavní obsah
Zdraví

Svět na prahu další pandemie. Jak se bránit budoucím hrozbám?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Pandemie koronaviru nás naučila jednu důležitou lekci: jakmile si myslíme, že jsme na všechno připraveni, přijde něco, co nám tu jistotu zase vezme.

Článek

A protože jsme si všichni dali řádně na frak, je na čase se zeptat – jsme opravdu připraveni na další pandemickou „zábavu“? A jakým způsobem bychom si měli vybírat svého dalšího neviditelného nepřítele?

Vědci nám předhazují hrozby v podobě nových chřipkových virů, tropických nemocí a dalších koronavirů, které se připravují nás zaskočit, až si to budeme nejméně přát. Je to jako stát v řadě na ruskou ruletu, jen s tím rozdílem, že tentokrát nás čeká přímý zásah na naše zdraví.

Chřipkové viry se nám snaží ukázat, že koronavirus není jediný, kdo umí hrát na city. Rychlejší šíření, genetické změny a rezistence vůči vakcínám? Ano, chřipka je ten neposedný kluk z třídy, který se neustále pokouší získat pozornost.

A co teprve tropické viry? Přicházejí nezváni z teplých krajin a díky klimatickým změnám si pomalu rozšiřují své působiště. A protože jsme si řekli, že nám nestačí jen jedna pandemie, proč si tedy nepřidat ještě další?

Dopady nových pandemií mohou být ničivé, ale to už jsme zažili, že ano? Místo toho, abychom si užívali klidného života, máme tu karantény, uzavřené hranice a ekonomické propady, které si s námi zahrávají na téma: „Kolik toho vydržíme“.

Připravit se na tyto nové hrozby je jako skládat puzzle bez obrázku. Musíme spolupracovat na mezinárodní úrovni, posilovat zdravotní infrastrukturu, vzdělávat veřejnost a předvídat, co nás může potkat. Je to jen otázkou času, než příroda opět vytáhne svou trumfovou kartu.

Takže, jak se stát účastníkem další pandemické rulety? Je to jednoduché: ignorujme varování, spoléhejme se na osud a nechme se překvapit tím, co příroda pro nás chystá. Proč bychom měli trávit čas přípravou, když si můžeme užívat života v nevědomosti?

Ironií osudu je, že pro svoje přežití potřebujeme spolupracovat na celosvětové úrovni, když jsme si v minulosti ukázali, že to není zrovna naše silná stránka.

Předně bychom se měli soustředit na ochranu životního prostředí, protože pandemie a klimatické změny jdou ruku v ruce. Ale všichni víme, že naše láska k fosilním palivům a nadměrné spotřebě je silnější než naše touha po udržitelném životě.

A co si budeme povídat, individuální příspěvek k předcházení pandemiím zahrnuje spoustu nepohodlí. Mytí rukou, nošení roušek a očkování. Všechno to zní tak náročně, že se raději modlíme k bohům pandemií, aby nás tentokrát přeskočili.

Svět se stále točí a pandemie jsou zde, aby nám připomněly, že jsme jen malou součástí velkého koloběhu života. Ačkoli bychom se mohli sarkasticky smát nad naší zranitelností, měli bychom si uvědomit, že každá krize nám dává příležitost se zlepšit, naučit se a přizpůsobit se. Takže se připravme, neboť další pandemická ruleta je jen otázkou času.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz