Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ta nová víčka u PET lahví musel vymyslet někdo, kdo v životě neřídil

Médium.cz je otevřená blogovací platforma, kde mohou lidé svobodně publikovat své texty. Nejde o postoje Seznam.cz ani žádné z jeho redakcí.

Foto: George Becker (Pexels.com)

Už jste zkoušeli se sami napít v autě z lahve, která je opatřená novým neodnímatelným víčkem?

Článek

Jsou nápady dobré a jsou nápady, no, jak to říct, poněkud nedomyšlené. Rozumím snaze snížit obsah plastového odpadu na naší planetě a některým opatřením tleskám. Řadím mezi ně například oddělené nádoby na odpad nebo třídicí linky na skládkách. Co jsem ovšem uvítal poněkud rozpačitě, to jsou nová neodnímatelná víčka u PET lahví.

Nevím, jak velký problém jsou ona plastová víčka, že bylo nutné přidělat je tak, aby se stala neoddělitelnou součástí každé lahve. Budiž, asi to má nějaký opodstatněný důvod. Ovšem nemůžu se ubránit dojmu, že ten, kdo to vymyslel, evidentně není řidič nebo při svých cestách netrpí pocitem žízně.

Dříve nebylo problém si při jízdě za pomoci silného sevření lahve stehny a rychlým pohybem jedné ruky otevřít plastovou láhev s oblíbeným nápojem a osvěžit se. Ale dnes? V tom lepším případě se jen polijete, v tom horším vás ovšem překážející víčko donutí zapojit do zápasu s ním i druhou ruku, kterou se snažíte udržet auto ve vytyčeném směru.

Jediné řešení, které mě napadá, je, že už před nástupem do auta je potřeba na tento problém myslet a urvat ono víčko ještě před započetím jízdy. Jenže to platí v případě, že si na to vzpomenete, což v mém případě nebývá úplně pravidlem, a co je na tom nejpodstatnější, je to, že v tu chvíli se zcela vytrácí původní smysl onoho ekologického opatření.

Další variantou je mít po ruce šikovného spolujezdce, který vám láhev otevře. Jenže i v tomto případě hrozí možnost polití, protože nevím, jak jsou lahve koncipované, ale ty potvory (samozřejmě myslím víčka) mají vzácný dar se vždy pootočit do směru, ve kterém proudí ona lahodná tekutina.

Výsledek je tedy i v tomto případě stejný. Spolujezdec je požádán o laskavost, aby víčko nekompromisně utrhl. Někdy to jde snáz, někdy hůř, ale po nějakém čase vždy povolí.

Občas se v té snaze zachránit naši planetu od plastového odpadu nemohu ubránit dojmu, že se až moc soustředíme na malichernosti a podstatné věci, které jsou hlavním faktorem znečištění planety, přehlížíme. A právě plastové lahve jsou toho důkazem. Dalším krokem totiž bude povinné zálohování.

Autorský text a další použité zdroje:

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz