Hlavní obsah
Aktuální dění

Tak se chová skutečný premiér. Petr Fiala ukázal charakter

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Veronika Rose - Úřad vlády ČR

Premiér Petr Fiala čelí kritice za chybu v přiznání střetu zájmů. Jeho reakce však představuje vzorový příklad státnického chování. Schopnost uznat chybu, poskytnout veřejnosti přístup k informacím ukazuje na charakter a charisma skutečného lídra.

Článek

Každý z nás dělá chyby. Je to přirozená lidská vlastnost a bez chyb bychom se sami těžko něco naučili. Ale co nás skutečně definuje, je právě způsob, jakým se s těmito chybami vyrovnáme a zda jsme schopni se z nich náležitě poučit. Recentní případ premiéra Petra Fialy je příkladem toho, jak by měl skutečný státník čelit svým omylům. S maximální otevřeností, upřímností, a hlavně projevit ochotu danou věc bez odkladů napravit.

Petr Fiala se veřejně přiznal k chybě v přiznání střetu zájmů, týkající se jeho účasti v družstevní záložně. Nejen že to uznal, ale co je to hlavní, podnikl bez zbytečného otálení kroky k nápravě a poskytl médiím přístup k potřebným dokumentům. Ruku na srdce, není to právě tento přístup, který bychom od svých politických lídrů očekávali? Určitě ano a rozhodně by takové chování mělo být pravidlem, a ne světlou výjimkou.

Stačí si vzpomenout na předchozího premiéra Andreje Babiše, jehož postoj k otázkám o vlastnických poměrech a finančních záležitostech často působil při nejmenším rozpačitě, vždy se hájil tak nějak vyhýbavě a někdy až vzdorovitě. Z jeho chování bylo jasně zřejmé, že každá diskuse o jeho finančních poměrech mu byla osobně nepříjemná, což často vyvolávalo otázky o transparentnosti a integritě.

Naopak, Petr Fiala se ukázal jako skutečný premiér, který stojí pevně nohama na zemi. Jeho přístup okamžitě uznat chybu, zveřejnit důležité informace, a dokonce nabídnout finanční kompenzaci pro charitativní účely, ukazuje na charakter a charisma pravého státníka. Ani politika totiž není o tom nikdy nedělat chyby. Vždy je o to, jak s těmito chybami nakládáme a jak se z nich poučíme.

V premiérově přístupu je zřetelný rozdíl. Je to přístup, který buduje důvěru ve veřejném životě a ukazuje, že i v nejvyšších politických kruzích může existovat integrita a transparentnost. To je příklad, který by měl být následován všemi politiky, a jde o příklad, který si zaslouží uznání.

Petr Fiala nám všem ukázal, že opravdové vedení není o jakési neomylnosti nebo o pocitu vlastní dokonalosti. Je to o schopnosti umět čelit svým chybám, o ochotě je napravit a o odvaze být za všech okolností transparentní. A to je cesta, kterou by měl každý politik, nejen premiér, následovat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz