Hlavní obsah
Aktuální dění

Temné stíny nad událostmi z 11. září a pohled za oponu konspiračních teorií

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-NC-ND 2.0)

Datum, které se stalo synonymem pro bolest, strach, ale také vyvolalo spoustu otázek a konspiračních teorií. Každý z nás si na ten den pamatuje. Většina z nás přesně ví, co dělala v okamžiku, kdy se v televizi objevily záběry hořících „dvojčat“.

Článek

Byl to zcela běžný pracovní den, když jsem zavítal okolo půl čtvrté domů a pustil si televizi. Pamatuji si dobře, že jsem záběrům hořících mrakodrapů nevěnoval nijak zvýšenou pozornost. První moje myšlenka, která mě v tu chvíli napadla, byla ta, že jsem se podivil nad tím, co to dávají za akční film takhle brzy odpoledne. Až později jsem zjistil, že se jedná o záběry ze skutečného světa a ne o trikové efekty filmařů.

Útoky si tehdy vyžádaly na 3000 životů. Zajímavostí je, že mezi oběťmi byly také dvě osoby s českými kořeny. Alena Sešínová, která do Spojených států emigrovala po srpnu 1968, a Lukáš Rambousek, vnuk spisovatele Oty Rambouska.

A jak už to u historických událostí bývá, i zde po čase spatřily světlo světa různé konspirační teorie. Zdá se, že v každém tragickém okamžiku naší historie se musí zákonitě objevit teorie přepisující narativ. Ale proč?

Odpověď je jednoduchá. Lidé neustále hledají odpovědi v pro ně někdy chaotickém světě. Konspirační teorie nabízejí relativně jednoduchá řešení složitých problémů. Často v nich vidíme snahu pochopit a zpracovat traumatické události. Ale měli bychom se také ptát, zda tyto teorie neposkytují živnou půdu pro dezinformace a nesprávné představy, které mohou být stejně nebezpečné jako události samotné.

Podívejme se na ty nejvíce diskutované týkajících se právě 11. září.

Kontrolovaná demolice

Zastánci této teorie argumentují, že budovy spadly až příliš rychle. Jejich tvrzení se snaží opřít o fakt, že dopad letadel nemohl způsobit tak rychlé a systematické zřícení obou budov, jak je bylo možné sledovat v televizi. Mnozí svědci, kteří byli v blízkosti dvojčat v době útoku skutečně potvrdilo, že slyšeli sérii výbuchů předtím, než se budovy zhroutily.

Dalším argumentem pro tuto konspirační teorii je nalezení stop termitu, který se používá při řízených demolicích. Konečně tuto teorii by mělo potvrzovat i zřícení vedlejší budovy značené jako WTC 7, kterou však žádné letadlo nezasáhlo.

Jaká byla skutečnost?

Samotný dopad letadel měl za následek vznik mohutných požárů v obou budovách, které oslabily nosné konstrukce. Ty byly hlavním důvodem zřícení dvojčat. Zvuky, o kterých někteří svědci hovořili, mohly být způsobeny řadou faktorů, včetně praskajících oken, padajících těžkých předmětů nebo samotnými konstrukcemi budovy.

Co se týče budovy WTC 7, ta byla poškozena právě troskami padajícími z věží a hořela mnoho hodin předtím, než se také zhroutila.

Pentagon a řízená střela

Tato konspirační teorie je založena převážně na fotografiích pocházejících z místa dopadu letadla. Vytvořený kráter v budově Pentagonu je podle mnohých příliš malý na to, aby mohl vzniknout v důsledku nárazu Boeingu 757. Argumentují, že otvor vypadá spíše jako dílo řízené střely než dopravního letadla.

Konspirátoři dále tvrdí, že na místě nehody bylo nezvykle málo trosek z údajného letadla. To vedlo k otázkám o tom, kde se všechny části letadla skutečně nacházejí. Někteří tvrdí, že není možné, aby se tak velké letadlo z větší části „vypařilo“.

Co vyvrací tuto teorii?

Mnoho odborníků na havárie letadel a také někteří architekti vysvětlili, že kráter a poškození budovy bylo způsobeno hlavně křídly, trupem a hořícím palivem zříceného letadla, které při dopadu vybuchlo. Křídla Boeingu se mohla při dopadu odtrhnout a nezanechat tak velký otvor v samotné budově, jak by mnozí logicky očekávali.

Na místě tragédie byly nalezeny všechny hlavní části letadla, včetně podvozku, motorů a dalších trosek. Na místě bylo také nespočet očitých svědků, kteří viděli letadlo narazit do budovy.

Let 93 a řízená střela verze druhá

Jedním z nejvíce znepokojujících momentů 11. září bylo zřícení letu United Airlines 93 v Pensylvánii. Oficiální verze událostí říká, že cestující na palubě vzdorovali útočníkům, což vedlo k tomu, že letadlo se zřítilo do polí daleko od únosci zamýšleného cíle.

I v tomto případě se konspirátorům nezdá kráter, který letadlo vytvořilo po dopadu na zem. Ten je podle nich příliš malý a pravidelný na to, aby ho vytvořilo velké dopravní letadlo. Dalším argumentem, který má potvrzovat, že letadlo bylo sestřeleno, je široký rozptyl trosek, které byly rozesety na kilometry daleko. Některá svědectví mají hovořit také o tom, že za letadlem byl spatřen bílý pruh, který poukazoval na to, že letadlo pronásleduje řízená střela.

I tuto teorii vyvrací odborníci a vyšetřovatelé. Letadlo narazilo do země pod velmi strmým úhlem, což vysvětluje neobvyklý tvar vytvořeného kráteru. Navíc mohla rychlost a kinetická energie letadla způsobit hluboký průnik do země. Při vysoké rychlosti a energii dopadu může být letadlo roztříštěno na mnoho malých částí, které mohou být roztroušeny na velké ploše, který může umocnit ještě případný výbuch letadla.

Jak už to u podobných teorií bývá, je třeba k těmto informacím přistupovat s kritickým myšlením, a hlavně s respektem k památce samotných obětí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz