Hlavní obsah
Umění a zábava

The Last Of Us: Je v postapokalyptickém světě prostor pro LGBT?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY-SA 4.0)

Herní adaptace z dílny HBO ve svém třetím díle zabrnkala na citlivou strunu české společnosti. Otevřela téma lásky a LGBT, pro kterou není v tomto světě prostor. Je to však pravda?

Článek

Od 16. ledna je možné sledovat na stanici HBO devítidílné televizní zpracování jedné z nejúspěšnějších postapokalyptických her posledních let The Last of Us. Příběh nás dostává do období po vypuknutí pandemie způsobené houbou cordyceps, která z nakažených dělá agresivní monstra, s nimiž si nechcete nic začínat. Nákazu na vás mohou přenést kousnutím a nástup „nemoci“ je pak poměrně rychlý.

Společnost Naughty Dog, která hru vytvořila, se rozhodně nebojí kontroverzních témat a boří zaběhnuté herní pořádky. Dokáže však také vytvořit velmi silnou příběhovou linku, kdy do sebe jednotlivé dílky skládačky neuvěřitelně přesně zapadají, a hráč pak už jen s napětím čeká, jak se bude děj dále vyvíjet. Když si představíme postapokalyptický svět, mnoho z nás uvidí drsné týpky se zbraní na rameni, kteří brání to poslední, co ještě na světě zbylo.

Patří do takového světa také homosexuálně orientované postavy?

Jak je to s tolerancí k jiné sexuální orientaci, ukázal především třetí díl televizního zpracování, který byl z velké části věnován milostnému příběhu samotářského obránce města Billa a Franka, který se chytí do jedné z nastražených pastí, jež Bill vybudoval kolem města na ochranu před nakaženými.

Bill je typickým představitelem onoho drsného týpka, kterému byste svěřili svůj život a věřili, že kolem vás nenechá proklouznout ani myš. Přemýšlím, zda to, jak se příběh dále ubírá, je znakem odvahy tvůrčího týmu, ale čím déle o tom uvažuji, zdá se mi to spíše určitým otevíráním témat, která bychom měli začít brát jako naprosto normální bez poukazování na to, že se to vymyká obvyklým konvencím.

Přesto je tu stále velká skupina lidí, která se s takovým náhledem na svět a lidi kolem sebe nedokáže smířit.

Patrné je to například i u hodnocení třetího dílu na ČSFD, který jednak získal nejnižší procentuální hodnocení ze všech dosud odvysílaných dílů a jednak se i v recenzích objevují hlasy označující tento díl za odpad, a to zejména z důvodu homosexuální tematiky.

Po filmové stránce HBO vyhrává na plné čáře

Musím říct, že za mě byl tento díl naprostým mistrovským dílem, ve kterém je téma apokalypsy tak nějak vedlejší a hlavní roli zde má potřeba udržet si zdravý rozum a zdání určité normálnosti světa, ve kterém jako by se všechno normální vytratilo. Je to příběh lásky ve světě, který lásce nepřeje. A záleží na tom, že je to láska dvou mužů? Nemělo by.

LGBT lidé patří do postapokalyptického světa stejně tak jako do toho našeho. Existují, žijí, pracují, plní si svoje povinnosti, milují a nechtějí se bát svoji lásku ukázat.

Tento díl série ukázal svět homosexuálního páru, který se naprosto v ničem neliší od páru heterosexuálního. Vztah Billa a Franka působí naprosto normálně, žijí spolu, obědvají s přáteli, řeší konflikty a umějí jeden druhému dělat radost. Tak proč by s tím měl někdo mít problém?

Co na to česká společnost?

Odpověď na tuto otázku není snadná. Roli tu hrají konvence, konzervatismus, náboženství (i když v naší převážně ateistické společnosti je tento důvod velmi nepravděpodobný), ve většině případů jde však dle mého názoru především o naprostý nedostatek tolerance k čemukoli, případně strach z něčeho, co se jen trochu vymyká. Ale je důvod se bát?

Mě osobně, ani celou většinovou společnost rozhodně neohrozí dva jiní lidé, kteří se milují. Život po boku milované osoby je vždy lepší než ten samotářský. Rozmanitost dělá svět pestřejším, barevnějším, zajímavějším. A já jsem ochoten tuto rozmanitost světa přijímat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz