Hlavní obsah
Aktuální dění

Tragická smrt dítěte v Mostě. Výkřik o pomoc v boji proti drogám

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Rostoucí problém drogové závislosti se nyní stává viditelnějším v důsledku nedávné tragické události v Mostě.

Článek

Nad severozápadem Čech se zatahují mračna, nejsou to však ta deštivá, ale je to smog z dýmu drogové epidemie. Drogy dostupné, levné a zrádné, na které se leckdo snadno nachytá. Tento neviditelný dým se valí po krajině Krušných hor, míjí obce a města, vniká do domovů a zanechává v nich svůj hořkosladký zápach.

Drogy se staly nejenom chřipkou tohoto kraje, ale chronickým onemocněním, které postupně podvrací jeho životaschopnost.

Děsivá smrt dítěte v Mostě nedávno odhalila strašlivou tvář tohoto problému. Násilí, smrt a zmar, způsobené konfliktem dvou mužů, jedním z nich obviněným ze smrti nevinného dítěte. Něco tak strašlivého musí zákonitě vyvolat dialog, ale zdá se, že politická scéna i široká veřejnost dávají dlouhodobě přednost nečinnosti a přehlížení.

Policie v našem regionu nezahálí, naopak bojuje, ale je to boj s větrnými mlýny. Daří se jí chytat velké ryby, ty, které kontrolují drogový trh. Ale co když by se místo lovu velkých ryb zaměřila hlavně na ty malé? Ty, co drogy prodávají přímo koncovým uživatelům. Není to ta cesta, jak vysušit moře drogové záplavy?

Abyste si udělali obrázek, o jak velký problém se jedná, stačí vám jít jen třeba na procházku se psem podél silnice. Policejní hlídka zastaví téměř denně řidiče pod vlivem drog. Kde jinde je běžná kontrola drog při rutinní silniční kontrole? Hlavní problém je snadná dostupnost drog, kdy sehnat malé množství vám nedá ani moc práce.Přesto místo, abychom se zaměřili na tento problém, máme tendenci ho přehlížet. Je to, jako bychom odmítli vidět zjevné.

Oblast na úpatí Krušných hor, kdysi tepna českého průmyslu, dnes sužovaná drogovou epidemií, volá o pomoc. Ačkoli jsou Krušné hory krásné, a města v okolí začínají ožívat, stále se jí nedostává potřebné pomoci.

Všichni víme, že po tak tragické události, jakou byla smrt malého chlapce, se politici probudí a začnou hovořit. Ale to nestačí. Po čase se totiž vody zklidní a politici svou pozornost opět přesunou jinam. Tento region, který po desetiletí zásoboval ostatní teplem, si zaslouží mnohem větší podporu nejen u politiků, ale také veřejnosti. Stát, který po desetiletí z kraje jen bral, by mu to měl ve stejné míře vrátit. Potřebujeme, aby výrazněji investoval do tohoto regionu, do naší budoucnosti, do našeho zdraví.

Pokud se to nestane, zůstaneme zaseknuti v začarovaném kruhu na okraji zájmu společnosti. Ale my nechceme být pouze sociálně vyloučenou lokalitou. Chceme být součástí Česka, chceme se podílet na rozvoji své země, chceme žít.

Vážení politici, začněte nás vnímat jako lidi, ne jako problém. Protože i my máme právo na život bez drog.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz