Hlavní obsah
Aktuální dění

Ukrajinské obilí? Děkujeme, nechceme! To raději hlady zemřeme

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Téma posledních dní. Zakázat dovoz ukrajinského obilí do ČR nebo nezakázat? Plynou z takového dovozu nějaká rizika, nebo se jedná jen o zbytečný humbuk?

Článek

Polsko a Maďarsko zakázalo dovoz ukrajinského obilí na své území. Poláci tak reagují na protesty zemědělců, že dovoz této suroviny by mohl ohrozit domácí producenty. Jejich sýpky jsou plné podzimní sklizně, která byla vyprodukována v době energetické krize, a tedy za výrazně vyšší ceny, než za které by se teď dováželo právě obilí z Ukrajiny.

V podobném duchu se nese zákaz i maďarské a slovenské strany. Ti poukazují na fakt, že ukrajinským zemědělcům je umožněn bezcelní obchod s EU, který při větším dovozu tlačí na cenu domácí produkce. V maďarském případě se jedná nejen o obiloviny, ale také o drůbež, vejce a med.

Sluší se podotknout, že ani jedna země nepozastavuje možnost tranzitu těchto produktů přes své území, které míří do zemí třetího světa. Evropa tímto krokem chce mírnit dopady války na ukrajinskou ekonomiku a hrozbu hladomoru v cílových destinacích. Jedná se hlavně o pšenici a kukuřici, která tvoří více jak polovinu ukrajinské zemědělské produkce určené na vývoz.

Odpůrci ukrajinského obilí se nejvíce odvolávají na to, že tyto plodiny nepodléhají přísným normám Evropské unie (EU). Jedná se hlavně o využívání zakázaných pesticidů u pěstitelů v rámci EU. V dalším případě poukazují na nevhodný způsob přepravy a uskladňování.

No a vlna pasivních protestů se nevyhnula ani České republice. Na sociálních sítích už se hojně rozmohlo opoziční hnutí, které tvrdě vystupuje proti dovozu čehokoli, co má byť jen nějakou souvislost s Ukrajinou. V tomto případě nelze ovšem spatřovat obavy ze samotné plodiny, ale spíše jakýsi odpor vůči něčemu, kde je možné shledat ukrajinský původ.

Co je důvodem takového postoje? Může to být z důvodu jakéhosi principu nebo přesvědčení, že když je to z Ukrajiny, tak to prostě nechci. Nepochopitelné a krátkozraké.

Česká republika se nakonec rozhodla ke svým sousedům nepřidat a dovoz ukrajinského obilí nezakáže. Zároveň chce postupovat jednotně v rámci EU. Důvodů, proč takový dovoz zakázat nebo mít z těchto plodin oprávněný strach, totiž moc není.

Lze se tak domnívat, že tvrzení toho, že ukrajinské obilí ohrožuje domácí produkci, můžeme spatřit na stejných základech, na kterých je založené tvrzení, že ukrajinští uprchlíci do Česka neprchají před válkou, ale za lepším živobytím, k čemuž jim výrazně napomáhá štědrý sociální systém státu.

Rozumím protiukrajinským náladám, které výrazně přiživují i někteří politici svou nenávistnou rétorikou. Stejně tak věřím, že ne každý Ukrajinec na území republiky musí být nutně někdo, kdo utíká před válkou, ale tak jak to platí ve všech případech, nelze lidi paušalizovat jen na základě jejich národnosti.

Obavy z ukrajinského obilí tak nejsou v tuto chvíli na místě z jednoho prostého důvodu. Celkový objem dovezeného obilí do ČR z Ukrajiny je totiž zhruba 4 000 tun. Zásoby našich zemědělců se aktuálně pohybují okolo 2,5 milionu tun. Jedná se tedy o tak zanedbatelné množství, které produkci českých zemědělců nemůže v žádném případě ohrozit.

Prioritou ukrajinského vývozu obilí je nadále zásobení zemí třetího světa, který je na této produkci existenčně závislý.

Je mi jasné, že zaryté odpůrce všeho ukrajinského nepřesvědčí nic. Jsem toho názoru, že většina takových lidí nehledí ani tak na zdravé stravování jako takové, čemuž odpovídají i poslední průzkumy spotřebitelského nákupního chování, které ukazují, že česká populace se více zaměřila na nákup potravin, které jsou zrovna ve slevě, ale jen na to, jak své problémy nebo svou maličkost schovat za cokoli, co je zrovna v kurzu v dané sociální bublině.

Ono je to vlastně stejně svobodné rozhodnutí nás všech, jaké potraviny nakonec skončí v nákupním košíku. Rozhodně nehodlám zkoumat to, zda kupuji hladkou mouku z ukrajinské, české nebo somálské pšenice. Tak jako ve všem nakonec rozhoduje stejně cena.

Ještě na závěr něco na odlehčení. Přidávám povedenou koláž, která se objevila na Twitteru, ohledně velmi oblíbeného artiklu v českých nákupních košících. Pokud by se na etiketě tohoto výrobku objevila informace, že pivo bylo vyrobené na Ukrajině, začali by jej čeští protiukrajinští bojovníci hromadně bojkotovat? I v případě, že by bylo v akci dvoulitrové balení za 19,90 Kč?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz