Hlavní obsah
Aktuální dění

Válka je blíž, než si většina z nás dokáže připustit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY 2.0)

Hrozba samotná přichází z Ruska a je potřeba v tomto směru sledovat i politický vývoj na Slovensku, který by válku mohl přivést až na naše hranice.

Článek

Do čela Slovenska se opět dere Robert Fico, který otevřeně hlásá svůj negativní postoj k západu. Nadcházející volby teprve ukážou, jak je slovenská veřejnost zapomnětlivá. Události kolem Jána Kuciaka, ve kterých byl s největší pravděpodobností namočený i bývalý slovenský premiér, by měly být mementem veřejného a politického života našeho východního souseda.

Fico je reálnou hrozbou pro demokracii a jeho styl politiky je velmi podobný té, kterou představuje Orbánovo Maďarsko. Ten sice nepovažuje Rusko přímo za svého spojence, ale odmítá zaujmout takové stanovisko, ve kterém by odsoudil ruskou invazi na Ukrajinu.

Situace na Slovensku

Slovenská společnost je frustrovaná a tento fakt poskytuje dostatek živné půdy pro vzestup populistického politika, jako je Robert Fico. V některých ohledech a vyjádřeních dokonce vystupuje jako čistě proruský typ politika.

Představme si, že Fico volby na Slovensku vyhraje. Rusko tím získá významného spojence, přes kterého by mohla vybudovat obrannou linii a tím přiblížit ruskou hrozbu přímo na naše hranice. Už nyní jsou případy, kdy ukrajinská vojenská technika stojí na hranicích neúměrně dlouho a čeká na povolení ke vstupu na slovenské území, kde se nacházejí opravárenské dílny.

Slovensko je také významnou páteří obrany východního křídla NATO. I to by se muselo přesunout na území našeho státu. A další problémy se očekávají právě po volbách. I když se Fico nestane slovenským premiérem, jeho hlas v Národní radě bude mít i přesto velkou váhu. Dříve nebo později se pokusí o svržení zvolené vlády a získat moc pro sebe.

Východní obranné křídlo NATO by se mohlo rozpadnout

Případné ruské východní křídlo, které by vzniklo spojením proruského Maďarska a Slovenska už je přímým ohrožením bezpečnosti České republiky.

Na toto nebezpečí není ovšem naše armáda ani v nejmenším připravená. Podle náčelníka generálního štábu by v případě napadení neměla česká armáda sebemenší šanci na obranu většího území. Česká armáda je silně poddimenzovaná. Chybí personál i dostatek kvalitní vojenské techniky.

Česká armáda v případě napadení musí mobilizovat

„Nemáme v pořádku ani základní věci. Musíme dohánět problémy ve všech oblastech – informační podporou, palebnou silou, mobilitou, ochranou vojsk a logistikou počínaje, velením, řízením a spojením konče,“ podotkl náčelník generálního štábu Karel Řehka na dnešní tiskové konferenci.

V případě napadení by byla nutná mobilizace jak lidská, tak materiální. Řehka dále zdůraznil, že v tomto ohledu je pro Česko nejlepší zárukou bezpečnosti právě členství v Severoatlantické alianci, ale i přesto nelze v budoucnu možný konflikt zcela vyloučit.

Vladimir Putin očekává pomoc z Číny

Dnešní projev Vladimira Putina před Kremelskou elitou klidu člověku moc nedodal. Ten z vyvolání konfliktu obvinil tradičně západ. Zdůraznil také to, že protiruské sankce nijak nepoškodily ruskou ekonomiku, kterou se podařilo stabilizovat a je připravena podpořit maximálně zbrojní průmysl.

Evropa je nejblíže válce od roku 1938. Hrozba už nemíří jen z Ruska, kterému chce pomoci Čína dodávkami zbraní, které dozajisté ovlivní průběh bojů na ukrajinské frontě. Nebezpečí je již i na našich hranicích a je třeba doufat, že proruská rétorika z úst Roberta Fica je jen součástí ostré předvolební kampaně.

Prokleté české osmičky

Musím také připomenout, že největší útrapy si Česko zažilo vždy, když je zradil jejich nejbližší spojenec. V roce 1938 to byla Velká Británie s Francií a v roce 1968 vojska Varšavské smlouvy. Máme snad s obavami vyhlížet rok 2028?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz