Hlavní obsah
Názory a úvahy

Velikonoční pomlázka: Nesmyslná tradice fyzického násilí na ženách?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Couleur (Pixabay)

Ačkoli svátky jara upadají každým rokem více a více do zapomnění, stále existují místa, kde se velikonoční tradice drží jako přisáté klíště.

Článek

Většina žen tradici mrskání bytostně nenávidí. Alespoň já jsem se nesetkal se žádnou, která by dobrovolně a ochotně vystavovala své pozadí komukoli, kdo jde zrovna okolo a odváží se zaklepat na dveře jemu neznámého domu.

Ve městech velikonoční tradice víceméně vymizeli a dovolím si tvrdit, že jestli se dodržují, tak spíše v soukromí a čistě v rodinném kruhu. Také žiju ve městě a je pravda, že potkat koledníky tak, jak jsem je potkával během svého dětství, se rovná skoro zázraku. A i když se mi tento zázrak poštěstí, tak ani já bych nevystavil dobrovolně svou dceru pomlázce neznámého mladíka jen proto, že si to velí tradice.

Ale co je to vlastně za tradici, která se touto formou praktikuje snad jen u nás? A je snad odkaz tradice nějakým závazkem, abychom dobrovolně podstupovali nebo podporovali jakoukoli formu fyzického násilí?

Většina žen se shoduje, že se v této situaci už v dětství cítili trapně a je dost i těch, které dokonce celý proces označily za ponižující. Když se jich totiž zeptáte na zážitky z Velikonoc, většině se vybaví hlavně přiopilí jedinci, kde se míra přítlaku na pomlázku stupňovala společně se vzrůstající hladinou alkoholu v krvi.

Anketa

Dodržujete velikonoční tradice?
Ano, se vším všudy
24,5 %
Ano, ale v čistě rodinném kruhu
39,7 %
Jen z nutnosti nebo pro zachování tradic
11,4 %
Velikonoce jsou pro mě tabu
24,4 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 237 čtenářů.

Taková pomlázka se mnohdy neobešla dokonce i bez modřin. Jenže nebohé dívky byly vychovávány ve stylu, že je to tradice, a ať se neopováží ani ceknout s jednoduchým vysvětlením, že se to jednoduše nedělá.

Je pravda, že jako mladý muž jsem se nikdy nedokázal vcítit do pocitů oněch dívek. Až s odstupem času nahlížím na tradici Velikonoc poněkud odlišně. Svou roli v tom samozřejmě hraje i sdílení osobních zážitků dnes již dospělých žen.

Zcela tedy chápu jejich postoj k tomu, proč by se měli dobrovolně vytavovat jakémukoli násilí? Pokud ovšem o pomlázku i přesto stojí, protože podle tradice má pomlázka předat ženě sílu a svěžest jarního proutku, nemám proti tomu vůbec nic. Pokud je koleda vykonána s citem, a hlavně s respektem k dané ženě, inu, proč ne.

Myslím, že v civilizovaném světě by neměla mít prostor jakákoli forma násilí. Přivítejme jaro podle libosti, jedná se podle mě o nekrásnější období roku, ale nemyslím si, že k řádným oslavám je třeba hromada alkoholu a nespočet modřin.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz