Hlavní obsah
Aktuální dění

„Vláda rozhodně nevyhazuje peníze z oken,“ prohlásil premiér Petr Fiala

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Schodek státního rozpočtu začíná nebezpečně narůstat. Petr Fiala za tak vysokým deficitem vidí kroky bývalé vlády a také zvýšenou podporu lidem a firmám během energetické krize.

Článek

Za poslední kvartál se schodek státního rozpočtu vyšplhal na 166,2 miliardy korun a jeho nárůst se zatím nedaří vládnímu kabinetu zabrzdit. Ve stejném období minulého roku činil deficit 59,1 miliard. Jedná se historicky jeden z největších deficitů samostatné České republiky.

Ministr financí vidí za tak vysokým deficitem převážně pomoc občanům, kdy se vyplácí více peněz na peněžité pomoci, a v pomoci firmám vyrovnat se s drahými energiemi. V druhé polovině roku Zbyněk Stanjura očekává výrazné zlepšení hospodaření státu.

Ve večerním pořadu na CNN Prima News premiér Petr Fiala upozornil na to, že není možné brát schodky v jednotlivých měsících zcela vážně. Jako hlavní důvod uvedl, že v minulém roce stát hospodařil v prvním čtvrtletí v rozpočtovém provizoriu a nedaly se realizovat některé platby, na které přišel čas až nyní.

Předseda ODS dále uvedl, že sice není spokojen s výslednými čísly, ale nezapomněl zdůraznit, že jeho vláda negeneruje tak vysoké deficity, jako to bylo za vlády Andreje Babiše. Poukázal například na snížení státních výdajů o 80 miliard, které se podařilo krátce po nástupu do funkce.

Jako pozitivní shledal zvýšení příjmové stránky státní kasy o více jak 13 % a nárůst výdajů na investice.

Dalším faktorem zvyšující celkový deficit podle premiéra je, že se některé projekty vláda snaží předfinancovat, což se v rozpočtovém provizoriu činit nedalo.

V dalších měsících by měla postupně také klesat státní pomoc na boj s drahými energiemi ruku v ruce s tím, jak celkově klesají jejich ceny. Výdaje na tuto pomoc činí aktuálně skoro 40 miliard korun. V tomto případě premiér upozornil, že to v žádném případě nejsou jen tak vyhozené peníze z okna, ale slouží jako přímá pomoc občanům a firmám.

Za varovný signál označil nárůst výdajů v sociální oblasti, kdy se neúměrně zvyšují například výdaje na důchody. Zde poukazuje na důležitost kroků potřebných k provedení důchodové reformy a prosazenou úpravu červnové valorizace penzí.

Kabinet Petra Fialy si dal jako hlavní cíl do následujícího období provedení celkové konsolidace veřejných financí, ačkoli si je premiér vědom, že tyto kroky budou velmi bolestivé.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz