Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vládní rozpočtová kouzla nevadí, pokud povedou k prosperitě

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

V posledních dnech mám pocit, jako by opozice nebyla ráda, že se černé scénáře ohledně státního rozpočtu nenaplnily a vyčítá vládě finanční zdroje. 

Článek

Osobně tyto debaty o původu vládních financí, respektive jakým způsobem si pomohla k dodržení stanoveného rozpočtu, považuji za zcela zbytečné. Proč? Protože ve finále je mi, jako obyčejnému občanovi vlastně jedno, odkud peníze pocházejí, pokud poslouží dobrému účelu a tou ozdravení veřejných financí bez pochyby je.

Pokud jde o veřejné finance, které nejsou v nejlepší kondici, je mi jedno, zda vláda vezme peníze z dividend státních firem, zvýší daně, nebo najde Jantarovou komnatu třeba pod Pražským hradem. Neberme to jako mou lhostejnost nebo nezájem o veřejné dění, ale spíše o vlastní pragmatický pohled na danou věc. Je třeba si uvědomit, že veřejné finance se topí pod tíhou dluhů a nekonečných deficitů. Co však je pro mě důležitější, je to, aby peníze, které vláda získá, byly využity rozumně a účelově.

Právě bouřlivá debata o tom, že vláda k naplnění svého cíle využila hlavně dividendy z ČEZu, mi přijde ze strany opozičních politiků poněkud zbytečná. Při tom se nejedná vlastně o nic zvláštního nebo o něco, co by se normálně nedělo. Co si pamatuji, tak tento zdroj financí využívá každá vláda ke splnění svých cílů.

Přece pokud jsou tyto zdroje využity pro dobrou věc, ať už pomohou stabilizovat veřejné finance, snížit dluh, nebo budou využity na investice do zdravotnictví, školství nebo infrastruktury, není to pro nás lepší, než aby se zvyšovaly daně? Přece pokud zde máme k dispozici nějaký zdroj financí, nevidím jediný rozumný důvod, proč jej nevyužít.

Samozřejmě že vždy bude existovat jistá míra rizika, že se tyto peníze rozplynou v neefektivních projektech nebo se ztratí v záhadných koutech byrokracie. Ale každá vláda by se měla snažit spravovat veřejné peníze s cílem zlepšit životní úroveň občanů a hledat pro tento účel jakékoli zdroje.

Naším společným cílem by mělo být zdraví veřejných financí a k tomu by měly být využity veškeré dostupné prostředky. A opozice by měla raději více dohlédnout na to, jak jsou tyto zdroje využity, než se soustředit a dohadovat se o tom, odkud vláda tyto zdroje čerpá.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz