Hlavní obsah
Internet a technologie

Používáte TikTok? A jsou informace o vás v bezpečí?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Plann (Creative Commons CC BY-NC 4.0)

Varování před aplikací TikTok a počet výzev k jejímu zákazu se naustále navyšuje. Jsou obavy ze špionáže z čínské strany oprávněné? A je TikTok o tolik horší než Facebook nebo Google?

Článek

Pro běžného uživatele není tato populární aplikace o nic rizikovější než třeba Facebook. Ve veřejném sektoru se ovšem vyskytují obavy, že aplikace poskytuje naše data z mobilního telefonu čínské komunistické vládě.

Argumenty, proč zakázat právě TikTok, vycházejí ovšem spíše ze samotného strachu uživatelů, než že by byly založené na skutečných důkazech. Pokud by daný zákaz měl být nástrojem, jak snížit závislost dětí na mobilních telefonech, mělo by se k této problematice přistoupit v širším kontextu.

Ochrana dětí na prvním místě

Není nutné se vymezit jen na aplikace vytvořené čínskými vlastníky, ale je potřeba chránit soukromí dětí, případně nastavit nějaká pravidla s ohledem na čas, který stráví na digitálních přístrojích.

Pokud si ovšem myslíte, že je TikTok pro vaši rodinu vážným nebezpečím, zkuste si představit, co nejhoršího by se mohlo stát, kdyby čínská vláda získala vaše data z této aplikace. Máte-li obavy, zaměřte se více na ochranu svých dat přímo v nastavení vašeho mobilního telefonu.

TikTok je produktem čínské společnosti ByteDance a podléhá cenzuře čínské vlády pouze na území Číny. Ta všeobecně zasahuje proti přístupu k informacím na internetu a ke kontrole svého lidu používá také online sledování. Vláda má dokonce neomezené právo kontrolovat fungování internetových společností.

TikTok používá Čína ke špehování lidí

The Guardian psal o podezření, že aplikace slouží ke špehování novinářů. Velkým problémem bylo také potlačování obsahu od tvůrců černošské komunity. To mělo za následek, že se z TikToku stal politický problém. Bidenova administrativa již pracuje na nařízení, které by mělo dostat správu aplikace na území Spojených států pod kontrolu americké technologické společnosti.

Kongres dokonce zakázal používání aplikace na všech federálních zařízeních. Aktuálně sílí politický tlak několika senátorů, kteří volají po úplném zákazu. Jedním z nich je senátor Josh Hawley, který již představil návrh takového zákona, přičemž za hlavní problém aplikace považuje bezpečnost a ochranu soukromí dětských uživatelů.

Nutno podotknout, že ani jeden z vystupujících senátorů aplikaci nevlastní. Ovšem pro miliony uživatelů, zejména generace Z, je TikTok nesmírně důležitým nástrojem pro sebevyjádření. Vyskytly se obavy, že jeho zákaz by mohl vyvolat mezigenerační válku.

Škodí jenom TikTok? Omyl!

Samotná aplikace shromažďuje spoustu dat, ale jen ta, která jí povolíme v nastavení. Chová se velmi podobně jako Facebook, který rovněž sleduje vaše chování i mimo aplikaci a podle toho vytváří obsah pro váš profil.

Na rozdíl od Facebooku nebo Googlu však TikTok nečte vaše e-maily, ani nesleduje vaši polohu.

Čínská vláda má samozřejmě dále přímý dohled nad společností ByteDance, která je povinna podle čínských zákonů vyhovět požadavkům na poskytnutí shromážděných dat. Podle odborníků je ovšem kontrola nad tokem takového množství dat obecný problém. Jakmile jsou data shromážděna, nikdo nemá kontrolu nad tím, kam jdou.

Jak postupovat při instalování jakékoli aplikace?

Pokud se tedy cítíte ohroženi čínskou aplikací, není nic jednoduššího, než ji prostě smazat. Ovšem dejte pozor na to, že nestačí smazat jen aplikaci, ale je třeba deaktivovat i svůj účet.

V opačném případě lze doporučit kontrolu jednotlivých nastavení u všech aplikací a zamezit tak k přístupu k nejcitlivějším údajům, které ve svém zařízení máte.

  • Neposkytujte nikdy přístup ke svým kontaktům a nezapínejte synchronizaci kontaktů a přátel
  • Založte si nový a více anonymní účet na TikToku. Ideální je jednoúčelová e-mailová adresa, která nebude propojena s telefonem
  • Zablokujte sledování chování mimo určenou aplikaci. Existují také aplikace, které blokují všechny pokusy o možnost sledovat vaši činnost mimo TikTok nebo Facebook
  • TikTok je možné sledovat také v internetovém prohlížeči. Jediným omezením v tomto případě je nemožnost nahrávat vlastní videa

Je to prostě obrovský byznys

Pamatujte, že většině aplikací jde o jediné, a to shromažďovat data o vašem chování. Díky těmto informacím vám tak může nabízet obsah sestavený na základě vašich preferencí. Cílem je udržet vás na svých platformách co nejdéle a co nejčastěji.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz