Hlavní obsah
Aktuální dění

Vynalézavost, nebo lenost? Příběh českých „cyklostezek“ bez skutečných tras

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Je pravda, že v České republice v posledních letech roste zájem o výstavbu cyklostezek, ale stále je zde mnoho věcí, které by se mohly a měly zlepšit.

Článek

Naše cyklostezky často připomínají rčení „aby se vlk nažral a ovce zůstala celá“ - sice vznikají, ale jejich kvalita a účinnost jsou často daleko za ostatními zeměmi, jako je Německo nebo Holandsko.

Při pohledu na zahraniční příklady můžeme vidět, že jde o velmi důležitou investici, která může přinést řadu pozitivních dopadů, nejen ekologických, ale i sociálních a zdravotních. Například v Holandsku, které je známé svou rozsáhlou sítí kvalitních a dobře udržovaných cyklostezek, se podařilo snížit počet automobilových nehod, zlepšit kvalitu ovzduší a povzbudit obyvatelstvo k aktivnímu životnímu stylu.

V Německu, konkrétně v Berlíně, se město rozhodlo pro výstavbu širokých, od ostatního provozu oddělených cyklostezek, které zajišťují bezpečnost a pohodlí cyklistů na jejich cestách do práce, škol a dalších aktivit. Berlín tak dokázal výrazně zvýšit počet lidí, kteří se rozhodli přesedlat na kolo jako hlavní dopravní prostředek.

Oproti tomu v Česku se často setkáváme s řešením, kdy cyklostezky vznikají prostým vyznačením pruhů na silnicích nebo chodnících, což může vést k nebezpečným situacím a nevhodnému mísení cyklistů, aut a chodců.

Kvalitní výstavba cyklistických stezek by měla být prioritou, pokud chceme lidi motivovat k používání kol jako ekologického dopravního prostředku.

Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že investice do kvalitních cyklostezek přináší řadu výhod, a to nejen pro cyklisty, ale i pro celou společnost. Je třeba vzít si z těchto příkladů ponaučení a zaměřit se na výstavbu kvalitních, bezpečných a pohodlných cyklostezek v České republice. Není třeba vymýšlet nové a revoluční koncepty, stačí se inspirovat těmi, které již fungují a přinášejí výsledky v jiných zemích.

Proč nevyužít zkušeností z Dánska, které je další evropskou zemí s vysokou úrovní cyklistické infrastruktury? Dánští urbanisté se zaměřují na vytvoření plynulých tras s co nejméně zastaveními a přerušeními, které podporují pohodlnou a rychlou jízdu na kole.

Stejně tak je důležité posilovat vědomí veřejnosti o výhodách cyklistiky a udržitelného životního stylu. Informační a osvětové kampaně, školení pro děti i dospělé, a podpora cyklistických akcí a projektů mohou přispět k vytvoření cyklistické kultury a zvýšení povědomí o nutnosti změn.

Výstavba kvalitních cyklostezek v České republice je klíčová pro podporu ekologického, zdravého a udržitelného životního stylu.

Je na čase, abychom se poučili z úspěchů zahraničních zemí a začali investovat do infrastruktury, která bude nejen podporovat, ale i chránit cyklisty a přispívat k celkovému zlepšení životního prostředí a kvality života našich obyvatel.

Snaha o rozvoj cyklistické infrastruktury v Česku je vidět, ale je třeba se nezastavit na půli cesty. Je na čase překonat strach z odvážnějších řešení a sázet na kvalitní, bezpečné a pohodlné cyklostezky, které budou opravdovým přínosem pro všechny účastníky silničního provozu a pro celou společnost.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz