Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vyvracíme dezinformace: Je Země kulatá nebo placatá?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: iStock Images (licence zakoupena)

Podívejme se na několik důkazů, které potvrzují kulatost Země, a zároveň i na pár příkladů, jak by svět vypadal, kdyby byla Země skutečně placatá.

Článek

Země je placatá. I přes nesporné důkazy tomu někteří stále věří. A pokud patříte mezi ty, co důvěřují všemu, co najdou na internetu, mohlo by se zdát, že existuje nespočet solidních důkazů pro tuto teorii. U všech podobných teorií však platí, že je nejlepší si veškeré informace ověřovat z několika zdrojů. Nespočet vědců se už po staletí shodují na tom, že Země je kulatá. Přesto se neustále objevují nové pochybnosti a mýty. Pojďme se tedy podívat na některé z těchto mýtů.

První dezinformace, kterou často slýcháme, je, že pokud by byla Země kulatá, měli bychom na všechny strany vidět jistou míru zakřivení. Proč to tak ale není? Země je totiž tak obrovská, že zakřivení je téměř nemožné pozorovat čistě jen ze zemského povrchu.

Pro viditelnost zakřivení Země je totiž potřeba být ve vysoké nadmořské výšce, nebo dokonce ve vesmíru, aby bylo krásně viditelné. Pro představu je možné sledovat 24 hodin denně záběry z vesmírné stanice na kanále společnosti NASA.

Další mylný argument je, že pokud je Země kulatá, lidé a věci by měli spadnout z okraje. V tomto případě se ovšem jedná o prosté nepochopení gravitace. Ta přitahuje všech směrem k centru Země, ne dolů ve smyslu, jakým to chápeme my, kteří žijeme pouze na jejím povrchu. Takže bez ohledu na to, kde na Zemi jste, budete vždy taženi „dolů“ směrem k jejímu středu.

A konečně, někteří zarytí zastánci této teorie budou tvrdit, že fotografie Země z vesmíru jsou všechny falešné a že se jedná pouze o zinscenovaný materiál. V tomto případě se však jedná o neopodstatněná tvrzení bez přímých důkazů. Ve skutečnosti existují tisíce fotografií Země ze samotného vesmíru pořízené různými satelity a astronauty z různých států, které jasně ukazují, že je kulatá.

A jaké konkrétní důkazy máme k dispozici, že je Země kulatá? Existuje mnoho důkazů. Jedním z jednoduchých příkladů, který si můžete vyzkoušet na své dovolené u moře je, že když loď pluje směrem k horizontu, nezmenšuje se jen do doby, než je úplně neviditelná. Namísto toho nejdříve za horizontem zmizí trup lodi a poté stožár. Když se naopak loď vrací směrem k nám, je sekvence obrácená. Nejprve se objeví stožár a poté lodní trup​​.

Dalším důkazem pro nás lehce proveditelným může být pozorování hvězd.

Různá souhvězdí jsou viditelná z různých zeměpisných šířek. Dva nejvýraznější příklady jsou Velký vůz a Jižní kříž. Velký vůz, soubor sedmi hvězd, který vypadá trochu jako naběračka, je vždy viditelný na zeměpisné šířce 41 stupňů severně nebo vyšší. Pod 25 stupňů jižní šířky jej však vůbec nespatříte. V severní Austrálii se Velký vůz vynoří jen těsně nad horizontem. Na jižní polokouli se nachází hvězdná konstelace zvaná je Jižní kříž. Toto souhvězdí není u nás viditelné. Tato různá hvězdná zorná pole dávají smysl pouze v tom případě, pokud si Zemi představíte jako kouli. Ať už se zrovna nacházíte na severní, nebo jižní polokouli, pokaždé se vlastně ze své pozice díváte na jiný úsek vesmíru.

Posledním důkazem může být vypuštění meteorologického balónu. V lednu 2017 studenti University of Leicester připevnili několik kamer k meteorologickému balónu a vypustili ho do vzduchu. Balón stoupal 23,6 kilometrů nad povrch, což je ještě mnohem výše, než je potřeba pro viditelnost zakřivení planety. Nástroje na palubě balónu poslaly úžasné záběry, které ukazují zakřivení horizontu.

Teď, když jsme si prošli několik důkazů, které potvrzují, že Země je kulatá, pojďme se podívat na to, jak by vypadal svět, kdyby byla Země ve skutečnosti placatá.

Představte si, že Země je placatá jako palačinka. Stín, který by Země vrhala na Měsíc během zatmění, by byl také placatý. Místo toho, aby byl stín kulatý, jak to vidíme během skutečných zatmění, by byl stín Země plochý jako palačinka. A nejen to, ale kdyby byla Země placatá, stín by se také měnil s rotací Země.

Kromě toho by stín Země na Měsíci vypadal jinak v závislosti na tom, kde se během zatmění nachází Slunce. Kdyby se totiž slunce během zatmění nacházelo přímo pod Zemí, stín by byl jen tenká čára.

Představte si také, jak by to vypadalo, kdyby byla Země placatá, když se díváme na hvězdy. Všechny hvězdy bychom viděli stejně bez ohledu na to, na kterém místě na Zemi bychom se v danou chvíli nacházeli. Neexistovaly by tak různé pohledy na hvězdnou oblohu z různých částí světa, jak to vidíme dnes.

Ačkoliv může být myšlenka placaté Země pro někoho neodolatelná, důkazy jasně hovoří o tom, že Země je kulatá. Důkazy jsou všude kolem nás, od lodí na horizontu až po zatmění a hvězdy na obloze. Takže příště, když uslyšíte někoho tvrdit, že Země je placatá, můžete jim poskytnout několik jednoduchých důkazů, které to vyvracejí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz