Hlavní obsah
Příroda a ekologie

Vyvracíme dezinformace. Zelená žabička na obale výrobků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Wikimedia Commons (CC BY SA 2.0)

Zelená žabička na obalech výrobků vyvolává otázky a mýty. Přečtěte si, co symbol znamená, proč podporuje udržitelnost a jak je hmyz přirozenou součástí našeho jídla.

Článek

V době, kdy se příroda stává stále častějším tématem konverzace, se v obchodech setkáváme s malým symbolem zelené žabičky na obalech různých výrobků. Pro některé je tento symbol vítaným znamením, pro jiné však zdrojem k šíření dezinformací. Mýty kolující okolo značky zelené žabičky mají být varováním před domnělým obsahem hmyzu ve výrobku, nebo posílit absurdní představu, že za touto organizací stojí Bill Gates se záměrem ovládnout lidstvo.

Pojďme tedy jednou pro vždy vyvrátit tyto nesmyslné mýty a nastavit na pravou míru, co tento malý symbol zelené žabičky skutečně znamená.

Zelená žabička je symbolem Rainforest Alliance, mezinárodní neziskové organizace, která si dala za úkol ochránit naše deštné pralesy a podpořit trvale udržitelné zemědělství. Rainforest Alliance neznamená, že výrobky označené jejich symbolem obsahují hmyz, nebo že jsou jakkoli spojena s Billem Gatesem. Jejich cílem je podpořit menší farmy, které se zavázaly k plnění přísných kritérií týkajících se ochrany životního prostředí, sociální spravedlnosti a hospodářské rentability.

Tato organizace navíc podporuje regenerativní zemědělství, což je metoda zemědělství, která se zaměřuje na obnovu půdy a biodiverzitu, snižování emisí skleníkových plynů a zlepšování života zemědělců. Kupováním výrobků s logem Rainforest Alliance tedy přispíváme k ochraně naší planety a podpoře udržitelných zemědělských metod.

Ale jak je to tedy s tím hmyzem? Pravdou je, že hmyz je přirozenou součástí našeho ekosystému a jeho přítomnost v potravinách je často nevyhnutelná. Ryby v přírodě se živí hmyzem, který se tak může ocitnout v jejich těle. Hmyz může být také součástí půdy, v níž rostou rostliny, a může se tedy objevit v zelenině nebo ovoci.

Je důležité si uvědomit, že úplné eliminování hmyzu z našeho stylu stravování by bylo velmi obtížné, pokud ne nemožné. Nicméně, pečlivé mytí ovoce a zeleniny nebo konzumace potravin, které jsou méně náchylné k přítomnosti hmyzu, jako jsou průmyslově zpracované potraviny, mohou pomoci. Přesto je důležité nezapomínat, že hmyz je běžnou a přirozenou součástí našeho ekosystému.

Zelená žabička na obalech výrobků je tedy znamením, že výrobce se zavázal ke splnění určitých kritérií v oblasti udržitelnosti a ochrany životního prostředí. Je to značka, kterou můžeme důvěřovat, a zároveň příležitost pro nás jako spotřebitele podpořit pozitivní změnu.

Své peníze můžeme vložit do produktů, které nejenže respektují naše zdraví, ale také respektují zdraví naší planety. Ať už si tedy vyberete banány, kávu, čokoládu, nebo jakýkoliv jiný výrobek s malou zelenou žabičkou, můžete si být jisti, že děláte pozitivní krok pro naši planetu.

Můžete si být tedy jistí, že zelená žabička na obalu neznamená, že výrobek obsahuje hmyz. A rozhodně neznamená, že za ní stojí Bill Gates se záměrem ovládnout lidstvo.

Logo Rainforest Alliance je symbol naší péče o planetu a symbolem našeho závazku do budoucnosti.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz