Hlavní obsah
Aktuální dění

Vzestup Fica na Slovensku. O důvod víc zesílit boj s populismem a dezinformacemi v Česku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Po pěti letech se k moci na Slovensku dere Robert Fico. Kontroverzní a populistický politik, který je snad proti všemu západnímu. K jeho popularitě výrazně napomáhá také nálada ve společnosti.

Článek

Právě na případu našeho východního souseda se může naše společnost poučit z toho, jak to dopadne, když se nebojuje s dezinformacemi, které mohou výrazně ovlivnit společenské mínění. Mírou vrchovatou se na tom podílí ruská propaganda, která se naučila maximálně využívat sociální sítě, kde jsou lidé náchylnější k tomu, aby prezentované informace považovali za relevantní.

Robert Fico ve svůj prospěch využil protiukrajinských nálad spolu s těmi, které jsou namířeny proti západnímu společenství. Velmi ostře vystupuje také proti prezidentce Čaputové, kterou dokonce označil za „americkou k…vu“. Preference jeho strany SMER neustále stoupají a pokud se nestane zázrak, bude to právě on, kdo nakonec bude sestavovat vládu a s největší pravděpodobností se stane také premiérem.

Na Slovensku nejsou k vidění tak mohutné protesty, jakých jsme byli svědky u nás na Václavském náměstí. Jedná se spíše o menší, které se odehrávají ovšem častěji a ve velkých slovenských městech. Hlavní problém je nutné spatřit v tom, že takto malé demonstrace jsou na pokraji zájmu společnosti, která s názory zde vyřčenými nesouhlasí. Tím dochází k lepšímu propojení a snadnější mobilizaci silné proruské scény.

Díky tomu společnost nabývá dojmu, že s vyřčenými názory souhlasí většina společnosti a takto vyslovené lži jsou nakonec přijaty jako holá pravda.

Většina demokraticky smýšlejících Slováků tak postupně upadá do čím dál větší deprese, když se k moci dere někdo, kdo je spojován se slovenským podsvětím a je obviněn ze zosnování a podpory zločinecké skupiny.

Někteří slovenští novináři se domnívají, že to může být jen taktika Roberta Fica, který chce využít nálady ve společnosti, která mu může pomoct v návratu k moci. I před dvanácti lety, když byl premiérem, býval ve svých kampaních podobně radikální, ale po nástupu do premiérského křesla se choval jako řádný člen jak EU, tak NATO.

Hlavní problém lze spatřit v obavách z toho, že se bude mstít, jelikož mu reálně hrozí vězení. Sám Fico se nechal dříve slyšet, že se pomstí všem těm, kdo se podíleli na vymyšleném politickém procesu vedeném proti jeho osobě.

Je tak evidentní, jak důležité je dávat veřejnosti najevo, že s mnohdy vyřčenými názory na demonstracích nesouhlasí většinová společnost.

I v Česku se totiž lze setkat s tím, že do veřejných zájmů České republiky pronikají velmi silné proruské zájmy. Jedním z příkladů může být například jednání o vybudování logistického centra České armády v Mošnově. Krátce po oznámení tohoto záměru zavalily sociální sítě zprávy o tom, že zde budou uloženy jaderné zbraně a sloužit by tu měly jednotky americké armády.

Vedení obce tak svolalo jednání s občany obce a armády, kam se rovněž dokázaly infiltrovat osoby, které nikdo neznal a nikdy neviděl. Na schůzku přišly s transparenty a byly velmi aktivní v diskuzi, ve které vystupovaly velmi ostře proti všemu, co není v zájmu Ruska.

Jasně se ukazuje, že bagatelizovat to, že na Václavském náměstí se sešlo i třeba jen deset tisíc demonstrantů, není moudré, a je potřeba jim věnovat pozornost a bedlivě sledovat celkovou náladu ve společnosti, která by mohla přerůst v její radikalizaci.

I nám by se totiž mohlo lehce stát, že do čela země by se mohl postavit někdo, jako je Jindřich Rajchl nebo Tomio Okamura.

Komentář autora: Doplnění informací týkající se trestního obvinění Roberta Fica

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz