Hlavní obsah
Aktuální dění

Za antibiotickou rezistenci může nedostatek léků. Schillerová viní ministra zdravotnictví

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Creative Commons (CC BY-SA 4.0)

Předsedkyně hnutí ANO se rozhodla bojovat na více frontách zároveň. Po Zbyňku Stanjurovi se do jejího hledáčku dostal také Vlastimil Válek.

Článek

Za dlouhodobým nedostatkem léků viní právě ministra zdravotnictví. Některé léky se dnes ovšem shánějí jen velmi těžce a ukazuje se, že po závislosti na Rusku ohledně dodávek energií by bylo třeba se zaměřit na omezení závislosti na Číně.

Podle údajů Světové zdravotnické organizace (WHO) se asi 60 % celkového světového objemu výroby léčivých přípravků odehrává v Asii, především v Indii a Číně. Hlavním důvodem je nižší cena práce a vysoká dostupnost surovin.

Další významní výrobci léčiv, kteří mají své sídlo ve Spojených státech, přemístili významnou část výroby také do Asie. To, jak velké problémy můžou způsobit takové kroky, ukázaly poslední pandemické roky, kdy se většina ochranných pomůcek překupovala právě z Číny za výrazně vyšší ceny oproti normálu.

Ani to však nebrání Aleně Schillerové vyrazit do boje za zdraví občanů a za hlavní problém označit ministra zdravotnictví, který i přes apel opozičních politiků neučinil potřebné kroky vedoucí ke zlepšení stávající situace.

Ten pro portál iDnes.cz uvedl, že chce s nedostatkem léků bojovat za pomocí zákona, která by mohl vejít v platnost už na podzim. „Velmi jednoduše donutí výrobce, respektive distributory, aby drželi zásobu těch léků, které my označíme za klíčové, typicky sezonní léky na nachlazení, aby je drželi v zásobách alespoň dva měsíce,“ řekl Vlastimil Válek.

Dále podotkl, že takový krok mohli učinit již jeho předchůdci a nečelili bychom teď tak vysokému problému s dodávkou léčiv.

Bývalá ministryně financí ovšem upozornila také na riziko zvyšující se antibiotické rezistence, za kterou má stát právě nedostatek léků. V tomto případě má ovšem tento fakt na poukazovaný problém pramalý vliv.

Tu právě naopak zvyšuje nadměrné nebo nevhodné užívání antibiotik. Velkým problémem je jejich užívání také v zemědělství, kde se používají jako prevence nemocí u zvířat. To může způsobit selekci rezistentních bakterií, což v konečném důsledku zvyšuje riziko šíření antibiotické rezistence.

Proto je důležité, aby byla antibiotika předepisována odpovědně a používána pouze tehdy, když jsou skutečně nezbytná, a aby byla k dispozici dostatečná zásoba antibiotik pro léčbu bakteriálních infekcí.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz