Hlavní obsah
Názory a úvahy

Za násilí ve Francii mohou počítačové hry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Francouzský prezident Macron viní počítačové hry za násilí v ulicích. Jsou však hry jako Minecraft nebo GTA skutečným viníkem nepokojů?

Článek

Pokud si vezmeme k srdci slova francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, zdá se, že Francie čelí novému národnímu nepříteli. Oproti historii to ovšem není Anglie nebo Německo a ani jiný geopolitický soupeř. Novým nepřítelem jsou… počítačové hry.

Tuto záhadnou entitu prezident Macron označil za hlavního viníka sílících nepokojů ve Francii. Bez ohledu na stávající sociální, ekonomické a politické problémy země se zdá, že nejjednodušší je svalit politické problémy na bedra herních postaviček a na skupiny výrostků věřících v účinky diamantových mečů z Minecraftu.

Pokusme se pochopit myšlení prezidenta Macrona. Možná, jen možná, se domnívá, že noční nepokoje, které se šíří ulicemi Paříže a dalších francouzských měst, jsou jen následkem skutečnosti, že si mladí lidé myslí, že žijí ve virtuálním světě hry GTA. Pro ty, kteří nevědí, jedná se o oblíbenou hru, ve které se hráč adaptuje do pozice gangstera a v níž potyčky s policií tvoří jednu z mnoha prvků hry.

Pokud bychom šli touto logikou dále, můžeme očekávat, že dalším vývojem nepřehledné situace bude invaze dětí ozbrojených diamantovými meči ze hry Minecraft. V tomto případě se však setkáváme s drobným problémem. To by totiž znamenalo, že všichni tito mladí lidé, kteří protestují po celé Francii, by se ve skutečnosti měli snažit vykopávat díry do země a stavět domy z kostek.

Je snadné se tomu zasmát, ale důsledky tohoto pohledu na situaci jsou dalekosáhlé. Ať už Macronův komentář o počítačových hrách vznikl z neinformovanosti, nebo z úmyslného přehlížení hlubších problémů, vede to k odklonu pozornosti od skutečných problémů, které Francie v současnosti čelí.

Jednou z hlavních otázek, které Macron přehlíží, je problém nekontrolované migrace. Od vypuknutí nepokojů bylo mnoho z demonstrantů označeno za mladé lidi, kteří přišli do Francie jako migranti nebo jsou potomky migrantů, kteří se snažili začít nový život. Místo toho, aby se vypořádali s otázkou integrace těchto lidí do francouzské společnosti, Macronova administrativa si raději zvolila směr, který je méně náročný a méně kontroverzní. Svalit vinu na to, že mladí tráví mnoho času u počítačových her.

Asi by nebylo na škodu, kdyby si Emmanuel Macron zapnul herní konzoli a podíval se blíže do světa Minecraftu. Možná, že pokud by strávil trochu času s těmito podobně „nebezpečnými“ hrami, které tak vehementně kritizuje, uvědomil by si, že za problémy Francie skutečně nestojí počítačové hry. Možná by se poté začal více soustředit na skutečné problémy, které jeho zemi postihují.

Nezbývá nic jiného než popřát prezidentovi hodně štěstí v boji proti pixelovým nepřátelům. Doufejme, že si uvědomí, že skutečný svět je o něco komplikovanější než svět počítačových her.

A pokud ne, možná se dočkáme v příštích volbách nového politického sloganu: „Francie: Menší než GTA, ale větší než Minecraft.“

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz