Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zaorálek obvinil Petra Pavla z náklonnosti k Rusku

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Flickr (CC BY-NC-ND 2.0)

Lubomír Zaorálek je přesvědčen, že válku s Ruskem je třeba ukončit i za cenu určitých ústupků. Jeho politika je údajně prozápadní, ale některá vyjádření svědčí spíše o opaku.

Článek

Bývalý ministr zahraničí Lubomír Zaorálek se v pořadu Otázky Václava Moravce pustil kriticky do nastupujícího prezidenta, když ho obvinil z angažování Petra Koláře do hradní politiky. Pokud by tomu tak skutečně bylo, je podle něj ohrožena vůle bránit české zájmy proti Rusku a Číně.

Toto tvrzení je ovšem možné bez dlouhých debat bezpodmínečně vyvrátit, jelikož Petr Pavel se dlouhodobě staví proti jakékoli formě podlézání zájmům Moskvy a Pekingu.

O náklonnosti směrem na Západ nemůže být u nově zvoleného prezidenta pochyb, v případě Zaorálka si však nemůžeme být vůbec jistí. Dokládá to i tvrzení, že Rusko nelze porazit na bojišti, a je tak nutné přijmout jeho podmínky pro zahájení mírového jednání.

Osobně si myslím, že pokud se Západ rozhodne masivně vypomoci Ukrajině s dodávkou potřebných zbraní, jako jsou stíhačky, dostatek tanků a rakety s dlouhým doletem, situace na bojišti se může rapidně změnit.

Bývalý ministr zahraničí dále tvrdí, že boje na Ukrajině je potřeba zastavit co nejdříve, aby byl zachován mír a zbytečně se nepodlamovala hospodářská spolupráce zemí východního bloku. Většina západních diplomatů je ovšem nakloněna spíše k tomu, že Vladimir Putin musí být potrestán, aby si mezinárodní právo udrželo svou sílu.

Jakékoli popření elementární spravedlnosti povede pouze k tomu, že se svět změní v jakousi arénu, kde bude platit právo silnějšího. V tom případě se do značné nevýhody dostanou menší státy, mezi něž patří i Česká republika.

Také je potřeba mít na paměti, že imperiální choutky Ruska neskončí dojednaným mírem nebo sesazením ruského prezidenta. Historie v tomto případě hovoří zcela jednoznačně. Rusko je zvyklé brát, kdykoli si to usmyslí, a hlavně se nikoho neptat.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz