Hlavní obsah
Názory a úvahy

Vláda zaspala. Zásobujte se svíčkami, největší energetický šok teprve přijde

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Zdražování energií v minulém roce bylo jen předzvěstí toho, co nás čeká po roce 2030. Vláda zaspala v přípravě na zastavení těžby uhlí a nedostatek alternativních zdrojů hrozí energetickým šokem.

Článek

Hádejte, jaký záblesk inspirace mě napadl, když jsem pozoroval stoupající ceny energií v minulém roce? Koupil jsem si svíčky. Je to smutný vtip, vím, ale bohužel, s naším aktuálním energetickým směřováním se zdá, že to není tak špatný nápad. Zdražování energií, které jsme prožili v minulém roce, může být totiž jen slabý odvar toho, co přijde po roce 2030.

Představte si, že se díváme na obrázek sestávající se z různých odstínů šedé. To, co vidíme, je energetická krize, a stává se z ní stále temnější šeď. V minulém roce jsme zažili prudké zdražení všech energií. Důvody? Energetické trhy byly zasaženy celou řadou nepředvídatelných událostí a tyto politické spory vyhnaly ceny plynu a elektřiny výš, než jsme si byli kdy dříve ochotni připustit.

Avšak to, co nás čeká po roce 2030, je něco mnohem horšího. A ani teď si takový scénář nejsme ochotni připustit. Je to zlomový rok, kdy má dojít k zastavení těžby uhlí, a to bez jakéhokoliv jasného plánu, jak nahradit tuto ztrátu energetické kapacity. A s ohledem na pomalý postup při budování alternativních zdrojů může být situace skutečně kritická.

A proč? Protože vláda Andreje Babiše, kulantně řečeno, zaspala. Zapomněla se držet energetického konceptu, ačkoli měla k dispozici luxus v podobě dostatku času. Místo toho jen nečinně přihlížela, jak se blíží rok 2030, bez výrazných pokroků v přípravě na něj. A to je moment, kdy svíčky přestávají být vtipem.

Zatímco větrná a solární energie jsou důležité zdroje obnovitelné energie, samy o sobě nestačí. Naše země potřebuje diverzifikaci energetických zdrojů, která zahrnuje také další technologie, jako jsou například nové energetické bloky.

Nicméně nyní, s blížícím se rokem 2030, je potřeba nové energetická koncepce. Potřebujeme naléhavě vytvořit strategii, která nás připraví na budoucnost bez uhlí. Nyní je ten správný čas pro změnu.

Jestliže totiž zůstaneme v nečinnosti, nebudou to jen ceny energií, které vyskočí do nebes. Budou to také sociální náklady, energetická chudoba, vyšší nezaměstnanost v odvětví těžby a ztráta konkurenceschopnosti naší ekonomiky.

Svíčky jsou sice pěkné na romantickou večeři, ale nikdo z nás asi nechce žít dlouhodobě při svíčkách. Je nejvyšší čas začít jednat a připravit se na budoucnost. Rok 2030 není totiž nějaká daleká budoucnost, která by se většiny z nás netýkala.

Zdroj: HN.cz, ČT24.cz

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz