Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zdrávas Ovčáček, Miloš s tebou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Hrad.cz

Jsou dvě osoby, které nám na Hradě určitě chybět nebudou. Dobře, tak možná tři. Musím ovšem uznat, že toto bratrstvo je v mnoha ohledech nepřekonatelné.

Článek

Asi žádná jiná osoba nevyvolala v panství českém takové kontroverze jako osoba Jiřího Ovčáčka. Osoba, která vlastně kopírovala styl vyjadřování svého hradního pána, se nyní snaží více věnovat duchovní očistě. Nikoho snad ani nepřekvapí, že za své mnohé výroky se omlouvat neplánuje, protože jak sám říká, on byl vlastně takový pes obranář, který chránil prezidenta.

V tu chvíli si stačí vybavit styl vyjadřovaní Miloše Zemana a výroky jako mediální žumpa a fašistická lůza, kterými nazval novináře, vás nemůžou ani překvapit. Ne nadarmo se říká, že jaký pán, takový pes.

Jiří Ovčáček pořekadlo naplňuje do posledního písmenka.

V případě Miloše Zemana se v mnoha ohledech peprnější slovník očekával a do jisté míry i toleroval. Formovalo to jeho postavu jako politika. No a hradní mluvčí by měl, dle mého názoru, Zemanovi výroky převést do takové formy, která bude uchopitelná pro novináře, a hlavně pro veřejnost.

Bohužel v tomto případě to moc neplatilo. Ovčáček pouze štěkal a občas div nějakého novináře neroztrhal svými neodolatelnými tesáky. To ovšem pouze v případě, když se rozhodl s novináři mluvit. Ve většině případů se totiž médiím spíše vyhýbal a ti se museli častokrát odkázat na zákon o svobodném přístupu k informacím.

Po celou dobu Zemanova prezidentského mandátu jsem měl pocit, že Ovčáčkovi někdo zapomněl říct, že pokud je někdo vládcem Hradu, není vládcem všeho lidu tak, jak to bylo běžné ve středověku. Tehdy měl panovník neomezenou moc, se kterou se dělil tak maximálně s církví.

Na tu odkázal i veřejnost během prezidentovy hospitalizace pomocí žalmů, které vyvěsil na svůj Twitter.

Je až s podivem, jakým stylem se hradní společenství Miloše Zemana dokázalo udržet na Hradě dlouhých deset let. Za tu dobu otřáslo Hradem i několik kauz.

Nejvíce pozornosti budila ta kolem bezpečnostní prověrky Vratislava Mynáře. Tu požadoval Národní bezpečnostní úřad. I přesto, že prověrku nezískal, nebránilo to Zemanovi v tom, aby svého přítele ve funkci podržel. Mynář dále čelil kritice i kvůli svému majetkovému přiznání, které zveřejnil až v roce 2018.

Hradní mluvčí padl v nemilost za svůj styl komunikace, kdy s novináři hovořil jen ve chvíli, kdy on sám chtěl a na téma, které si sám vybral. Proti tomu se ohradila také profesní Asociace Public Relations. Největší poprask ovšem způsobila kauza, kdy v těžké opilosti odmítl opustit vůz taxi a jeho agresivitu musela mírnit až přivolaná hlídka strážníků.

Za svůj incident se tehdy omluvil a označil jej za výjimečné selhání.

Budiž pánům Ovčáčkovi a Mynářovi k dobru, že po celou dobu jejich služby byli věrnými služebníky svému prezidentovi. Stačí to?

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz