Hlavní obsah
Aktuální dění

Zelená revoluce nebo vandalismus? Příběh propíchaných pneumatik pokračuje

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Ilustrační foto - Adobe Stock (licence zakoupena)

Už jste slyšeli o nejnovější „zelené“ iniciativě, která zaměřuje svůj zájem na majitele vozů SUV?

Článek

Ano, mám na mysli ty aktivisty, kteří s neutuchajícím zápalem propichují pneumatiky těchto vozů, aby nám všem připomněli, jak náš životní styl znečišťuje životní prostředí. Jejich záměrem je přimět nás přemýšlet o našich rozhodnutích a výběru dopravních prostředků, ale místo toho nám dávají další důvod, proč zůstat věrní našim „nepřátelským“ SUV.

Není pochyb, že ekologické otázky jsou důležité a že bychom měli usilovat o zlepšení naší planety. Ale je opravdu nejlepší způsob, jak toho dosáhnout, tento typ akcí? Vždyť většina majitelů SUV má zcela praktické důvody pro jejich výběr. Někteří potřebují prostor pro rodinu, zatímco jiní oceňují výhody pohodlného nastupování a vystupování nebo vyšší pocit bezpečnosti při jízdě.

Navíc je zde otázka ohledně výhod SUV. Jistě, nejsem odborníkem na emise, ale vím, že SUV poskytuje řadu přínosů pro ty, kteří je vlastní. Když se třeba vydáte na dovolenou s rodinou, je skvělé mít dostatek prostoru pro zavazadla, dětské sedačky, a dokonce i pro psa. A co teprve při řízení v zimě, kdy oceníte vyšší pozici za volantem a lepší přilnavost?

Možná bychom měli aktivistům navrhnout, aby svůj čas a energii věnovali naléhavějším problémům než právě našim pneumatikám. Co kdyby se zaměřili na průmyslová odvětví, která mají mnohem větší dopad na emise a znečištění? Nebo by se mohli snažit o větší osvětu a dialog s veřejností o ekologických otázkách, místo aby škodili majitelům vozů, kteří si potřebují zachovat svoji mobilitu z různých důvodů.

Představte si scénář, kdy potřebujete naléhavě odjet do nemocnice nebo pomoci někomu blízkému, jenom abyste zjistili, že váš vůz je nepojízdný, protože nějaký aktivista propíchl vaše pneumatiky. Jaký pocit byste měli? Byl by váš názor na ekologické otázky najednou pozitivnější, nebo byste se naopak cítili více odcizeni a frustrovaní?

Místo destruktivního chování bychom měli společně hledat konstruktivní řešení.

Ano, je pravda, že automobilový průmysl musí dělat více pro snížení emisí, ale stávající celosvětový tlak na snižování emisí a plánovaný zákaz prodeje aut se spalovacími motory od roku 2035 naznačují, že se situace zlepšuje.

Namísto škodolibého útoku na pneumatiky by ekologičtí aktivisté mohli podporovat inovace a vývoj čistších technologií, pomáhat při šíření osvěty o šetrnějších dopravních alternativách nebo bojovat za lepší veřejnou dopravu a cyklostezky. Nejsou toto snad efektivnější způsoby, jak nás přesvědčit ke změně životního stylu?

Ironií je, že když se někteří aktivisté snaží zničit naše SUV, možná si neuvědomují, že právě jejich činy mohou někoho přimět, aby se přiklonil k většímu vozidlu, jen proto, aby se chránil před dalšími útoky. Sarkasticky řečeno, snad by měli být vděční za to, že jim dáváme další důvod k boji proti nám, ne?

A tak, milí aktivisté, zkuste se zamyslet nad tím, zda je váš boj opravdu efektivní a zda skutečně pomáháte životnímu prostředí. Jistě existuje mnoho lepších a méně kontraproduktivních způsobů, jak dosáhnout svých cílů.

A co se týče nás, majitelů SUV, věřte, že i my si uvědomujeme důležitost ekologických otázek a chceme přispět k lepšímu světu. Jen možná nepotřebujeme agresivní „probuzení“ v podobě propíchnutých pneumatik.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz