Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zeštíhlení státu. Revoluce na papíře, nebo revoluce v praxi?

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Zeštíhlení státu by mělo být téma číslo jedna pro každého, kdo platí daně. Ale co když ambiciózní plány na papíře naráží na realitu?

Článek

Jeden by si řekl, že se konečně bude něco s nabubřelou státní správou dít. Dnes se ve Strakově akademii bude probírat téma, které každého daňového poplatníka jistě bude zajímat – dlouho avizované zeštíhlení státu. Rok intenzivní práce, různé testování a horlivých příprav směřuje k předložení metodiky na revizi agend a činností státu. Ovšem zatím se objevuje jen v jediné kopii.

Fialova vláda, jako každá jiná, má v programovém prohlášení ambiciózní plány na zefektivnění státního aparátu. Nemůžu se však ubránit dojmu, že termín „efektivita“ v politice zaznívá častěji než „závazek“ nebo „transparentnost“. A opět se zde ukazuje, že na papíře vypadá vše mnohem snadněji.

Během září Vít Rakušan velebil dlouho očekávaný dokument. Ale jak se zdá, předkládaná metodika vypadá asi tak, jako nově objevený zázračný produkt na hubnutí. Všichni o něm již slyšeli, ale nikdo ho zatím neochutnal a nevyzkoušel. A kdo jiný by měl redukční plán zhodnotit, když ne ministři, pro které je určen?

Rok mapování, hodnocení, testování. Zní to jako intenzivní příprava na olympijské hry. Jenže olympiáda má konkrétní cíl, získat zlatou medaili. V tomto případě se mi však zdá, že konkrétní cíl se někam vytratil.

Kolik úředníků se celkově zredukuje? Kolik peněz se uspoří? Čísla jsou v tomto případě zahalené mlhou tak jako břehy Vltavy v sychravém podzimním počasí.

Jaká je však realita? Počet státních zaměstnanců meziročně vzrostl. To je jako kdyby špičkový atlet před olympiádou nabral několik kilogramů tělesné váhy. Nicméně, někde je zvýšení pochopitelné. Ve školství nebo bezpečnostních složkách chybí lidé dlouhodobě. Ale někdo by si měl uvědomit, že efektivita není o pouhém škrtání, ale hlavně o optimalizaci. Otázka tedy zní, kde je ta optimalizace?

Zeštíhlení státu by mělo být provázeno transparentností, viditelnými kroky, a hlavně hmatatelnými výsledky. Ne abstraktními plány, vágními termíny a nejasnými čísly. Metodika může být sebelepší, ale pokud nakonec zůstane pouze v šuplíku nějakého státního úředníka, stane se bezcenným lejstrem. A to by byla škoda nejen pro daňové poplatníky.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz