Hlavní obsah
Aktuální dění

Zítko konfrontoval Okamuru. Ukázalo se, že když dva dělají totéž, není to totéž

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: neznámý, licence Creative Commons (CC BY-SA 3.0)

Včera došlo na setkání dvou kontroverzních osobností české politické scény, Tomia Okamury a Pavla Zítka. Při této neočekávané konfrontaci se ukázaly značné rozdíly v jejich politických stylech a strategiích.

Článek

Tomio Okamura, předseda hnutí SPD, je známý svými návštěvami sociálně slabších krajů, takže jeho výjezd do Ústeckého kraje nebyl pro nikoho žádným překvapením. Na co ovšem nemohl být absolutně nepřipraven, bylo setkání tváří v tvář s Pavlem Zítkem, představitelem samozvaných Čechoslováků, které pravděpodobně nepředpokládal ani v tom nejdivočejším snu.

Pavel Zítko to má z blízké Kadaně svým Kodiaqem do Ústí nad Labem slabou hodinku, takže na místo dorazil s dostatečným předstihem, aby před vystoupením Tomia Okamury stihl ještě obšťastnit svou přítomností úřednice Krajského úřadu.

Spolu se svým přítelem Liborem Malým chtěli podat žádost o osvědčení státního občanství. Všem je jasné, že toto živé vysílání bylo určeno hlavně pro jeho přívržence na sociálních sítích. Ovšem, kdo v Ústeckém kraji žije, tak ho nezarazí ledový klid, s jakým k oběma pánům přistoupily přítomné úřednice. Tyto „profesionálky“ za svůj život absolvovaly již desítky, ne-li stovky podobných „zajímavých“ rozhovorů.

Když program SPD skončil, Zítko se rozhodl, že svými vědomostmi obohatí i přítomného předsedu hnutí SPD. Na Okamurovi bylo zřetelné znát nemilé překvapení a lehké znechucení, když si uvědomil, že bude muset vést rozhovor právě se Zítkem. I když i Okamura má velmi blízko k populistické rétorice, je zároveň zkušeným politikem, který si je dobře vědom hranic zákona a umí se vyhnout slovům, která by se později těžko odvolávala.

Zítko se snažil vést debatu na téma, že Česká republika je korporát, zatímco Okamura se pokusil odklonit rozhovor k tématu možného vystoupení České republiky z NATO a EU. Otázce, kterou by sám rád nechal rozhodnout prostřednictvím občanského referenda. Okamura tímto ukázal svůj typický politický styl. Sice má tendenci zaujímat k různým tématům negativní postoj, ale odpovědnost by raději přenesl přímo na samotné voliče.

Zítko však nechtěl ustoupit a pokoušel se Okamuru vrátit k původnímu tématu. Ten se pak snažil z této pro něj nepříjemné konfrontace vymanit, čímž jasně ukázal svůj názor na uskupení kolem Pavla Zítka.

Přestože oba muži ke svým přívržencům mluví ostrou rétorikou, jejich politické strategie stojí na velmi odlišných základech.

Okamura, ačkoli je opoziční politik, stále operuje v rámci zákona. Zítko naopak často balancuje spíše na její hraně a jeho narativ je založen na dezinformacích a nepravdách. Tato situace ilustruje, že nestačí jen mluvit tak, jak si přívrženci dané skupiny přejí, ale je také nutné rozumět realitě.

Zdroj: Autorský text a Twitter

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz