Hlavní obsah
Názory a úvahy

Zoufalství a ironie v životě Jany Peterkové. Dezinformátorka na plátně absurdity

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Petr Matulík (CC BY-SA 3.0)

Připravte se na nekonečnou hru s osudem. Jana Peterková, dezinformátorka, se vydává na cestu plnou paradoxů a absurdity ve snaze najít spravedlnost.

Článek

Vítejte ve světě absurdní ironie, kde se dezinformátorka Jana Peterková rozhodla využít právě ty instituce, které považovala za nelegitimní a zkorumpované. Je to stejné, jako by se po různém zpochybňování veškerých demokratických systémů obrátila na radu starších indiánského kmene Huronů nebo na galaktickou radu Vrchního řádu Jediů. Zdá se, že se jedná o nový případ politické schizofrenie.

Jana Peterková, žena, která je známa svými protistátními názory a neustálým útokem na demokratické instituce, se nyní rozhodla, že tyto samé instituce mají řešit její problémy. Možná je to výsledek jejího postupného osvícení, že počet fanoušků a sympatizantů nenahradí fungující právní systém a nezávislé soudnictví. Ale proč se zastavit u českého soudu? Proč neposlat raději zprávu Jedijské radě a nepožádat o pomoc moudrého Yodu? Možná by jeho moudrost a schopnost vidět věci jasněji pomohly vyřešit její situaci.

Dezinformátorka, která byla nedávno odsouzena za šíření poplašných zpráv během koronavirové pandemie, se nyní stala obětí svého vlastního přesvědčení. Během soudního procesu došlo k incidentu, kdy dav jejích příznivců se snažil proniknout do jednací síně, skandoval výhružky a vyrazil dveře. Soudci opustili místnost a proces pokračoval za zavřenými dveřmi. A teď si Jana stěžuje, že její právo na spravedlivý proces bylo porušeno.

Ale chápeme to, že dezinformátorka se cítí neprávem odsouzena. Vždyť šíření poplašných zpráv je jen taková maličkost ve srovnání s mohutným spiknutím vlád a elity, že? Je jasné, že všechno, co se jí stane, je vlastně součástí velkého plánu na potlačení její pravdy. A tak se rozhodla obrátit na instituce, které sama neuznává.

Je fascinující sledovat tento absurdní příběh, jak se Jana Peterková snaží najít pomoc a spravedlnost tam, kde se dříve domnívala, že neexistuje.

Celá tato situace je však pouze výrazem toho, jak někteří lidé zneužívají systém, proti kterému agitovali, když se sami ocitnou v tíživé situaci. Je to jako, když někdo dlouhodobě kritizuje veřejnou dopravu a najednou, když mu auto selže, zoufale hledá autobusové spoje.

Samozřejmě, že každý má právo na spravedlivý proces a respektování svých práv bez ohledu na své přesvědčení. To je princip, který bychom měli ctít. Ale možná by bylo rozumnější, kdyby se Jana Peterková obrátila na ty, kteří mají odborné znalosti a schopnosti řešit její právní problémy.

Doufejme, že si Peterková uvědomí absurditu své situace. Je zábavné sledovat, jak se někdo, kdo opakovaně deklaruje svou nedůvěru k institucím, nakonec snaží využít tyto instituce ke svému prospěchu.

Možná bychom měli všichni přemýšlet o tom, jak se v našem postmoderním světě často dostáváme do podobných bizarních situací. A možná bychom si měli také uvědomit, že ne všechno, co se nám nelíbí, je součástí velkého spiknutí. Někdy je to prostě jenom výsledek našich vlastních chyb a přehlížení.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz