Hlavní obsah
Aktuální dění

Zpřísnění bodového systému není šikana, ale nutná ochrana nás všech

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Seznam.cz

Novelu bodovacího systému někdo považuje za šikanu ze strany policie. Zřejmě si však neuvědomují, že zpřísnění některých přestupků je možná jedinou cestou, jak ochránit životy nás všech.

Článek

Příchod nového roku nám přináší nejen různá novoroční předsevzetí, ale v platnost vejde také nový bodový systém pro řidiče. Když si tu na obrazovce svého počítače pročítám novinky, které novela přinese, přemýšlím nad tím, co tento zásadní obrat v naší silniční legislativě znamená nejen pro mě jako řidiče, ale pro všechny, kdo se jakýmkoli způsobem pohybujeme po silnicích.

Jako řidič se vždy snažím dodržovat pravidla silničního provozu, ale v tomto případě se nemohu ubránit pocitu, že toto zpřísnění je víc než jen kosmetická legislativní změna. Je to svým způsobem výzva. Výzva, abychom se konečně na chvíli zastavili a zamysleli se nad tím, jakým způsobem naše chování na silnici ovlivňuje nejen nás, ale i ty, kteří se pohybují kolem nás.

V posledních letech jsem byl přímým i nepřímým svědkem mnoha situací, kdy nerespektování i základních pravidel vedlo k tragickým důsledkům. Překročení rychlosti v obci, neopatrné telefonování za jízdy. To jsou prohřešky, které se někomu můžou zdát malicherné, ale jejich dopad je obrovský. A právě zde vidím smysl zpřísnění bodového systému.

Nerozumím argumentaci v diskusích některých řidičů, že se jedná pouze o šikanu ze strany státu a že se jedná jen o jeden ze způsobů, jak vytěžit peníze z jejich kapes. Já však na tuto věc pohlížím jinak. Vidím to jako pokus o záchranu životů, jako snahu připomenout nám, že za volantem nejsme sami, že naše chování za volantem má dalekosáhlé důsledky.

Já sám jsem si za volantem několikrát položil otázku: „Je opravdu nutné jet tak rychle? Je skutečně důležité zvednout ten telefon právě teď?“ Odpověď je jednoduchá. Ne, není. Nic není důležitější než naše vlastní bezpečnost a bezpečnost našich nejbližších, přátel, dětí a všech kolemjdoucích.

Novela bodového systému může být někým vnímána jako nepříjemný strašák. Ale je třeba si uvědomit, že jeho hlavním účelem není trestat, ale hlavně chránit. V žádném případě si však nedělám přehnané iluze o tom, že některé řidiče ani sebepřísnější tresty neodradí od porušování silničních pravidel.

Bodový systém každopádně nelze považovat za šikanu. Je to jen jedna z cest, jak dosáhnout bezpečnějšího provozu na našich silnicích. Ve výsledku totiž můžeme mít dokonalý bodový systém, ale to, jak to na našich silnicích bude vypadat, záleží na každém z nás, a hlavně na naší vzájemné ohleduplnosti. Tu totiž na silnicích zatím hledám marně.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz