Hlavní obsah
Názory a úvahy

Ztracená realita. Jak dezinformace mění naše životy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Adobe Stock (licence zakoupena)

Zavřete oči a představte si svět, kde skutečnost a fikce splývají. Svět, kde dezinformace mohou vést k izolaci, násilí, nebo dokonce smrti.

Článek

Jedno kliknutí. To je vše, co potřebujete k tomu, aby se vaše digitální stopa propadla v nepřeberném moři informací, dezinformací a výmyslů, jež se dneska děsivou rychlostí šíří internetem. Ale co když to jedno kliknutí, to jedno naivní „A proč ne?“, změní váš život natolik, že se už nikdy nedokážete vrátit zpět do reality?

Je to jako skok do černé díry. V jednom okamžiku jste zde, na pevné zemi reality, a v dalším jste odsouzeni k plavání v širém, nekonečném oceánu dezinformací, kde je pravda stále více rozmělněna a odtržena od toho, co je skutečné.

Mnozí lidé si myslí, že jsou vůči dezinformacím imunní. „Já nejsem tak naivní“, říkají. „Rozpoznám fake news na první pohled.“ Možnost mýlit se si nepřipouští. Musíme si uvědomit, že dezinformace nejsou jen špatně napsaný spam nabízející vám miliony dolarů za jedno kliknutí. Jsou sofistikované, cílené a navržené tak, aby se vám dostaly pod kůži aniž byste si toho vůbec všimli.

Dezinformace jsou jako klíště, které se vám zavrtá do kůže. Nejdříve vás to nemusí ani bolet. Ale jakmile se usadí, začnou z vás postupně vysávat cit pro realitu. Sají vaše přesvědčení, vaši důvěru v systém, vaše vztahy s ostatními. A než si to stihnete uvědomit, váš pohled na svět se začíná měnit. Takový stav už lze zvrátit jen velmi těžko.

V jednom článku na iRozhlas.cz, který jsem nedávno četl, se psalo: „Dezinformace nejsou jen o šíření lží. Jde o absolutní destabilizaci reality.“

A to je přesně to, co dělají. Rozvracejí naše kolektivní chápání toho, co je pravda a co není. A to má obrovské dopady na celou společnost.

Pokud podlehnete dezinformacím, riskujete nejen své vlastní pochopení reality, ale také své vztahy s ostatními. Můžete se ocitnout izolováni od svých přátel a rodiny, kteří nejsou ochotni uvěřit stejným lžím.

Ale ještě děsivější je, že dezinformace mohou vést k násilí. Jsme svědky toho, že lidé se nezdráhají k útokům na zdravotníky nebo příslušníky policie, a obviňují nevinné lidi ze zločinů, které nebyly nikdy spáchány.

Vrcholem pomyslného ledovce ovšem je, když dezinformace ohrožují život. Příběh ženy jménem Zdeňka, který jsem četl na serveru iRozhlas, je příkladem toho, jak daleko to může taková dezinformace zajít. Zdeňka se stala obětí různých dezinformací o nemoci COVID-19, které se objevily na sociálních sítích. Nakonec přesvědčila své rodiče, aby se nenechali očkovat, což mělo smrtelné následky.

Dezinformace nejsou jen nepříjemné nepravdy, které občas zahlédneme na internetu. Jsou skutečnou hrozbou pro naši společnost, naše vztahy, a dokonce i naše životy. Ať už jde o COVID-19, politiku, nebo jiné důležité téma, dezinformace mají moc nás zavést na nebezpečné cesty, ze kterých může být těžké se vrátit.

Je třeba bojovat proti této záplavě lží a polopravd, abychom chránili nejen sebe, ale i své okolí. Nenechte se ovládnout. Nebezpečí je skutečné a je třeba být připraven.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz