Hlavní obsah
Aktuální dění

Zvyšovat daně nebudeme. Fialův slib, který se obrací proti němu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované.

Foto: Creative Commons (CC BY 2.0)

Premiér Fiala čelí realitě svých předvolebních slibů. Co znamená jeho slib „nebudeme zvyšovat daně“ pro českou veřejnost a jak se vyrovnává s jeho důsledky?

Článek

V politické aréně je jedno pravidlo, kterému se nelze vyhnout: Vaše sliby vás doženou. A pro premiéra Petra Fialu se stává realitou problém s obhajobou svých politických kroků vůči veřejnosti a opozici. Před volbami představoval pevný hlas, který odmítal zvyšování daní. Avšak skutečnost vládnutí přináší jiné výzvy než ty, které se vyskytují v klidných vodách předvolebních debat.

Nazvat premiéra Fialu lhářem by bylo snadné, ale také nespravedlivé. Rozpor mezi sliby a realitou je potíží, kterou trpí většina politiků, nejen on. Předvolební sliby jsou obvykle vybrány a formulovány s náležitou péčí tak, aby byly alespoň částečně splnitelné nebo tak, aby se jejich nesplnění dalo úspěšně maskovat.

Nicméně existuje typ slibu, který by měl být vyřčen s velkou obezřetností. Slib, který je spojen s daněmi.

Česká veřejnost je na tuto záležitost totiž velmi citlivá, stejně jako na jakékoli reformy důchodů. Tyto dvě oblasti jsou pro občany těmi nejpalčivějšími tématy. Přestože se důchody neustále zvyšují a na úpravu daní se v minulých vládách tak nějak zapomnělo, příjmy lidí zůstávají víceméně stejné.

Není třeba být matematickým géniem, abyste pochopili, co se stane, pokud tento trend pokračuje. Nakonec budou muset daně projít potřebnou úpravou. Bylo to zřejmé už před volbami pro každého, kdo pozorně sleduje veřejné finance. I přesto zazněl slib: „Zvyšovat daně nebudeme.“

Nyní posloucháme různé hlasy od vládních činitelů, kteří nám tvrdí, že se situace změnila, že nejde o plošné zvyšování daní a podobné argumenty. Ale česká veřejnost, která má tendenci reagovat velmi citlivě na jakékoliv změny ve vlastní finanční situaci, měla být před tímto slibem ochráněna.

Mnozí občané šli do voleb s plným vědomím, že zvýšení daní je nevyhnutelné. Věděli, že vláda pětikoalice bude muset čelit realitě veřejných financí a že daně se nějakým způsobem zvýší. Co však tyto voliče nejvíce rozčiluje, je nedostatek upřímnosti ze strany vlády.

Nikdo z vládních představitelů nebyl natolik odvážný, aby se postavil před veřejnost a řekl pravdu. Žádná změna v daňovém systému, žádné přiznání, že slib byl nereálný. Rozumná společnost by tuto změnu pochopila a přijala ji. Ale místo toho jsme svědky pokusů zastřít realitu a udržet iluzi předvolebních slibů.

Vážený pane Fialo, občané potřebují pravdu, ne lži. Potřebují silného politika, který si stojí za svými rozhodnutími a ví, co dělá. Lépe je přiznat chybu a zůstat hlavně člověkem než se snažit udržet iluzi neomylného politika. Chybovat je lidské a často je to právě chyba, která ukazuje naši lidskost. Vláda by měla mít odvahu přiznat, že se situace změnila a že je potřeba upravit daňový systém a vysvětlit proč.

Mýlit se je lidské. Ale pokračovat v chybě, i když víme, že je to chyba, je něco jiného. Je to zrada důvěry, kterou veřejnost vkládá do svých vůdců. Proto vyzývám pana Fialu a jeho vládu, aby byli upřímní a otevření ve své komunikaci s veřejností. Vždyť, jak se říká, pravda osvobozuje.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz