Hlavní obsah
Umění a zábava

Alain Delon prodal svou sbírku. Ale jackpot trefil už broukem od Dürera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: getty.edu/art/collection/free download

Kresba brouka roháče od Albrechta Dürera z roku 1505 přinesla Delonovi mimořádné zhodnocení

Koncem června proběhla v Paříži pod názvem Alain Delon: 60 let vášně aukce vybraných děl z jeho sbírky. Umění nakupoval impulzivně, ale při jeho následném prodeji se mu to vyplácelo.

Článek

„Mají sice více peněz než já, ale za určitým limitem se zastaví. Já ale žádný nemám,“ odůvodnil francouzský herec Alain Delon (87) svůj poněkud bláznivý nákup kresby Brouk roháč v aukci síně Sotheby's. Protože zatímco obchodníci draží s chladným rozumem, on buduje svou sbírku umění na základě vášně. Každopádně za akvarel na papíře 11×14,5 cm od renesančního malíře Albrechta Dürera v roce 1969 zaplatil čtyřnásobek odhadní ceny, tehdy rekordních 58 000 liber. „Dalších šest měsíců musím vyjít s pěti tisíci franky, co mi zbyly,“ řekl příteli během návratu do Francie.

To se mu však bohatě vyplatilo. Šlo totiž o poslední Dürerovu kresbu veřejně dostupnou v aukci a časem došlo na přísloví, že „hlad je nejlepší kuchař“. Finančně nelimitované J. Paul Getty Museum v Los Angeles, jehož zakladatel zbohatl na obchodu s ropou, mu učinilo nabídku, která se nedala odmítnout. Za práci na papíře, namalovanou roku 1505 a menší než formát A5, měl Delon inkasovat částku odpovídající dnešním 10 milionům eur.

Nejen umění, ale i auta nebo zbraně

Žádané je vlastně cokoli, čeho se filmová superstar z Galie kdy dotkla. V druhé polovině června proběhla v pařížské pobočce aukční síně Bonhams dražba pod názvem Alain Delon: 60 let vášně , která mu vynesla dalších osm milionů eur. Tedy dvojnásobek odhadních cen kolekce čítající přes 80 položek. Mezi obrazy a sochami byla i řada grafik, k nejcennějším patřil další Dürer, tentokrát jeho enigmatická rytina Rytíř, smrt a ďábel vydražená za v přepočtu 2,9 milionů korun. Uměním Delon doslova žil: zdobilo jeho pařížský byt, zámeček v Douchy nebo rezidenci ve Švýcarsku.

Ale podle jeho dcery Anouchky Delonové tato sbírka nikdy nebyla zamýšlena jako finanční investice. Dokazuje to prý fakt, že se vzpírala převládajícím trendům v akvizici umění své doby, které upřednostňovaly současnou tvorbu před starými mistry. Nebývalé pozornosti se vždy těšily i jiné sběratelské předměty z majetku Alaina Delona. Mimo jiné kolekce zbraní z jeho filmových rolí policistů a darebáků (76 položek se v roce 2014 prodalo za 210 tisíc eur), nebo sportovní automobil Ferrari Testarossa, který o rok dříve získal nový majitel za 171 500 eur.

Seznam zdrojů:

https://artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/alain-delon-v-roli-sberatele

https://thespaces.com/legendary-french-actor-alain-delons-art-collection-heads-to-auction/

https://www.bonhams.com/auction/28957/alain-delon-60-years-of-passion/?page=2

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz