Hlavní obsah
Lidé a společnost

Deset důvodů, proč si vážit Miloše Zemana, posledního úctyhodného

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: zemanmilos.cz/tiskové zprávy

Prezident Miloš Zeman při jedné ze svých státnických akcí

Jak uchopit tak komplexní osobnost, jako byl prezident Miloš Zeman? Snad se to povedlo právě v tomto nebiblickém desateru, kde se prolnuly pilíře Nietzscheho filozofie s poznatky kvantové fyziky.

Článek

1. Miloš Zeman byl jediný pravý politik. Stejně narcistní, ctižádostivý a mocichtivý sociopat jako každý jiný (ve smyslu: „Nic bezskrupulózního mi není cizí.“), ale poctivec, netajil to. Byl gamblerem nejvyššího ranku, vždy na hraně rizika, i svou intelektuální sžíravost a fyzickou ohavnost uměl prodat jako přednost - všem a všemu navzdory. Neb jako pravý alfasamec si cení jen těch nejobtížnějších vítězství.

2. Proto ostentativně pohrdá novináři, přisluhovači všech politických směrů (co jiného si zaslouží každý podvolený, otrok někoho nebo něčeho?). Tito „nevyhubení blbouni nejapní“ by totiž - třeba i nevědomky - mohli přispět k jeho úspěchu, a to on nechce ani nepotřebuje. Zeman věří v Nietzscheho, pomáhání oslabuje, co tě nezabije, to tě posílí.

3. Má šťastný vztah k Bohu - nevyznává ho, ani nebojuje za jeho popření. Náboženství je pro něj opium lidstva, sedativum slabých, odehrává se pod jeho rozlišovací schopností. Ateismus si vložil do pravidel své hry, byla to osobní žádost Stvořiteli o nepřispění v každé jedné věci jeho usilování. Štěstí přeje připraveným. Jemu.

4. Miloš Zeman je jeden z mála poctivých byznysmenů. Rád provozuje mocenské hry, ale na rozdíl od jiných s vědomím, že jen win-win obchod může být skutečně výhodný. Proto ukazuje na Rusko, provozuje obchodní diplomacii s Čínou, zkousne setkání s Trumpem mimo Bílý dům, ale jen výměnou za přijetí v Buckinghamském paláci s celou rodinou, a neodmítá diplomy v Izraeli zejména proto, že ty palestinské jsou bezcenné. A tak to má být, takhle má vypadat New World Order, i kdyby nic takového neexistovalo. Klidně odsoudí Rusko za vpád na Ukrajinu, a zároveň si nechá Nejedlého z Lukoilu („Válka je jen pokračováním obchodu jinými prostředky“).

5. Hraje šachy, nejraději sám se sebou. Proč? Protože ví, že všechno, každá skutečná výhra nebo prohra, se odehrává uvnitř.

6. Miloš Zeman je plně rozvinutá osobnost. Není rozpolcený neurotik z komedií Woodyho Allena, on si přímo užívá dvojakost sebe sama. Jednou řekne, že své názory nikdy nemění, jindy zase, že jen hlupák je nemění. Na rozdíl od ostatních (blbečků) totiž chápe kvantovou povahu vesmíru, neproniknutelné enigma Schrödingerovy kočky, vidí proud elektronů, který se vzápětí transformuje v elektromagnetické vlnění. Je jediným zaměstnancem svého Ústavu pro aplikovaný výzkum jaderné politiky.

7. Sex prodává, požitky vládnou? Nikdo ho při ničem s nikým nenachytal, na rozdíl od Havla s Veškrnovou, když Olga umírala v nemocnici, a téhož s Obermannovou, která mu ustlala na smrtelném loži. A vposled: nikdy se nedozvíme, proč se z Kateřiny Zemanové, vyjevené návštěvnice erotických veletrhů, stala klášterní schovanka, ale nechtěl bych být při tom, když jí pan otec vysvětlil, že to tak prostě bude…

8. Jako Havel měl svého Čalfu, tak Zeman měl svého Mynáře. Ale tady podobnost končí. Zeman nerozdává drahocenné bankovní licence za hlasování ve Federálním shromáždění, ani za zprostředkování prodeje v podstatě bezcenné poloviny Lucerny za 200 milionů korun z majetku Chemapolu. Což mohlo a nemuselo ochránit před leckterým trestním stíháním po jeho krachu. Ne, nebohý Mynář, štvanec své Alex, se musí ohánět sám, co si nepřikrade, to nemá. A tak to má být, i na kancléře musí být přísnost.

9. Zeman je jako Ježíš, vstal z mrtvých, i když ho předseda Senátu málem pohřbil. Snad zbyly nějaké peníze na bazén u zemanovského bungalovu (chybí jen heliport na střeše), kde by mohl pan prezident jezdit na vozíčku po hladině.

10. Kdo jste bez viny, hoďte kamenem. „Měl jsem tě rád Miloši, stejně jako tvého jmenovce Jakeše. Aspoň s vámi byla sranda, R.I.P. i tvým spáleným trenýrkám,“ loučím se tímto zde s posledním z úctyhodných.

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz