Hlavní obsah
Aktuální dění

Deset milionu dolarů za dopadení Prigožina. Život a dílo pana Wagnera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Vláda Ruské federace/en.wikipedia.org

J. Prigožin (zcela vpravo) představil V. Putinovi (uprostřed) svou továrnu Concord v roce 2010

Hledá ho FBI a americké ministerstvo zahraničí za informace k jeho dopadení vypsalo odměnu 10 milionů dolarů. Kariéra Jevgenije Prigožina, nazývaného „Putinův kuchař“, se po nezdařeném puči uzavírá.

Článek

Za první krádež dostal v osmnácti letech podmínku, o dva roky později už mu soud vyměřil 12 let vězení za loupeže a podvody. Se svými komplici totiž vykrádal byty v luxusní čtvrti. Ve vězení strávil jen devět roků, ale naučil se tam vše potřebné k další úspěšné kariéře. Ano, je to on, Jevgenij Viktorovič Prigožin (62 let). Čeká ho teď za pokus o puč - stejně jako jeho zrádného předchůdce, bývalého agenta ruských tajných služeb Alexandra Litviněnka - šálek čaje s radioaktivním poloniem? Budoucnost zakladatele žoldnéřské agentury Wagner Group, nyní pobývajícího v běloruském exilu, je velmi nejistá, nahlédněme tedy alespoň do jeho pestré minulosti.

Sázka na Putina

V roce 1988 amnestovaný Prigožin rychle zapomněl na svou dříve vysněnou kariéru závodního běžce na lyžích, v perestrojkovém Sovětském svazu začal vydělávat peníze. „Bylo jich víc, než moje matka stačila počítat,“ chlubil se později listu New York Times, když líčil obrat svého stánku s párky v rohlíku. Ale už o tři roky později byl akcionářem a manažerem společnosti Contrast, prvního řetězce obchodů s potravinami v Petrohradu, který založil jeho bývalý spolužák Boris Spektor. Pak vstoupil do oblasti hazardu. Se svými parťáky měl firmu provozující první kasina v Petrohradě, díky čemuž poznává klíčovou osobu svého kariérního vzestupu - Vladimira Putina, předsedu tamní dozorčí rady pro kasina a hazardní hry.

Ne nadarmo byl později nazýván „Putinův kuchař“. V druhé polovině 90. let minulého století totiž začal podnikat v restauračním provozu, za zmínku stojí zejména jeho podnik New Island, jedno z nejmódnějších míst ve městě. Inspirován nábřežními restauracemi v Paříži utratil 400 000 dolarů za přestavbu rezivějící lodi na ostrov petrohradské smetánky. Jeho patroni prý „chtěli ve svém životě vidět něco nového, a už je nebavilo jíst řízky s vodkou“, což jistě ocenil i francouzský prezident Jacques Chirac, kterého tam v roce 2001 pozval právě Putin, tehdy už ve funkci prezidenta. O deset let později si Prigožin mohl dovolit žít v obytném areálu s vlastním basketbalovým hřištěm a heliportem, létal také několika soukromými tryskáči a moře brázdil na soukromé jachtě.

Na seznamu FBI

Prigožin je považován za vlastníka paramilitární agentury Wagner Group (WG), která plní úkoly zadávané Kremlem. V loňském roce potvrdil, že ji založil v květnu 2014 a to hlavně na podporu ruských sil ve válce o ukrajinský Donbas. Od té doby se aktivity WG rozšířily do mnoha regionů v Africe a na Středním východě, včetně Sýrie, kde se wagnerovci utkávali s bojovníky Islámského státu. Údajně mu za to byl přislíben podíl z výnosu těžby na tamních ropných polích.

Ve videu zveřejněném 23. června 2023 Prigožin řekl, že ospravedlnění ruské vlády pro ruskou invazi na Ukrajinu bylo založeno na lžích. Dále obvinil ruské ministerstvo obrany pod vedením Sergeje Šojgua, že se „pokusilo oklamat společnost a prezidenta“ o motivech invaze na Ukrajinu. Téhož dne tvrdil, že pravidelné ruské ozbrojené síly zahájily raketové údery proti uskupením wagnerovců a zabily jich „obrovské množství“. To ho přimělo vyrazit s nimi do Moskvy, ale v průběhu tažení se svého záměru vzdal a v současné době prý pobývá v Bělorusku.

Prigožin a jeho společnosti nyní čelí ekonomickým sankcím a trestním obviněním ve Spojených státech ve Velké Británii. FBI nabízí až 250 000 dolarů za informace vedoucí k jeho zatčení. Před pěti lety byl hlavní porotou USA obviněn z financování a organizování operací za účelem zasahování do amerických politických procesů, včetně prezidentských voleb v roce 2016. Americká vláda za informace vedoucí k jeho dopadení vypsala odměnu 10 milionů dolarů.

Seznam zdrojů:

https://en.wikipedia.org/wiki/Yevgeny_Prigozhin

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz