Hlavní obsah
Umění a zábava

Draží se „Nekonečná modř“ za téměř miliardu i hodinky ve tvaru pantera

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: repro foto / katalog Sotheby's

Prsten s kamenem „Infinite Blue“ a hodinky Cartier bude možné pořídit na aukcích v Hongkongu

Samostatná aukce pro jediný šperk - neklamný znak výlučnosti. Během října bude v hongkongské pobočce firmy Sotheby's k mání vzácný diamant. V další dražbě také hodinky Cartier ve tvaru pantera.

Článek

Šance, že ho najdete, je minimální. Modré diamanty totiž tvoří pouze jednu desetinu procenta z množství všech vytěžených drahokamů. Ten, který se bude dražit 5. října tohoto roku v Hongkongu, patří mezi ně. „Říci o Infinite Blue, že je zvláštní, nelze mít za přehnané,“ tvrdí tisková zpráva aukční síně Sotheby's. Kámen s briliantovým brusem o hmotnosti 11,28 karátů byl zasazen do prstenu s čirými i růžovými diamanty briliantového a lichoběžníkového brusu. Samotné tělo šperku je z 18karátovém bílého a růžového zlata.

Pro ty méně trpělivé už k ceně: spodní odhad činí v přepočtu 600 milionů korun, ten horní se blíží částce 850 milionů korun. Zájemce by tedy měl počítat s částkou okolo tři čtvrtě miliardy korun českých. Uspokojit by ho měl i příznivý stupeň čistoty VS2. O výjimečnosti nabízeného artefaktu svědčí skutečnost, že bude dražen samostatně, aniž by jeho důležitost byla „ředěna“ nabídkou jiných drahocenností.

Foto: repro foto / katalog Sotheby's

Diamanty jsou věčné a modrá je prý nejoblíbenější barva na světě

Položku doprovází zpráva expertů z amerického institutu GIA č. 5221971812 ze dne 14. června 2023 uvádějící, že se jedná o přírodní diamant odstínu Fancy Vivid Blue typu IIb. Aukce proběhne v Hongkongu zejména proto, že z Asie už delší čas pochází ta nejmovitější klientela prahnoucí uložit nadbytečná aktiva právě do drahých kamenů.

Diamantový panter touží po rubelitu

O něco standardnějším položkám z této oblasti byla vyhrazena jiná aukce téže dražební společnosti. Proběhne rovněž ve zmiňované asijské metropoli a to hned další den po solitérní akci s Infinite Blue. Z katalogu zmiňme například exkluzivní hodinky Amapa Panthère od firmy Cartier. Jsou v soukromém držení a první slovo názvu se zřejmě vztahuje k jednomu ze spolkových států Brazílie.

Za jejich dominantu lze označit kulovitý rubelit, na který se sápe panter se smaragdovýma očima posázený diamanty. Zbytek výzdoby tvoří barevné perličky ze jmenovaných kamenů. Rozměrově skromný číselník hodinek byl vybroušen z onyxu a pohon obstarává quartzový strojek. Vyobrazení položky s odhadovanou cenovkou až 35 milionů korun se nachází v pravé části hlavní fotografie k tomuto článku.

Foto: repro foto / katalog Sotheby's

Jelen, který se bude vyjímat na šatech jakékoli sofistikované dámy (detail)

Neméně zajímavá je 10 cm dlouhá brož Jelen s velkým smaragdem pocházející z dílny šperkařky Cindy Chao. Na těle z 18karátového bílého a žlutého zlata se skví množství čirých diamantů a modrých safírů. Odhad ceny se pohybuje v rozmezí pěti až sedmi milionů korun.

A na závěr poslední položka aukce, kterou představuje prsten od renomované společnosti Tiffany & Co. osazený obrovským diamantem. Kámen má 13,13 karátů a v přiloženém posudku se zdůrazňuje jeho „excelentní brus“. To všechno a zasazení do platiny opravňuje horní odhad blížící se k částce 33 milionů korun.

Seznam zdrojů:

https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2023/the-infinite-blue/a-magnificent-and-important-fancy-vivid-blue

https://www.sothebys.com/en/buy/auction/2023/magnificent-jewels-i-2?locale=cs

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz