Hlavní obsah
Lidé a společnost

Gang jako z „Dannyho parťáků“ před 60 lety spustil Velkou vlakovou loupež

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: Spborthwick/ Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license

Takto vypadá Bridego Bridge, místo překládky peněz z Velké vlakové loupeže, v současné době

Starožitník, právník, bývalý strojvůdce a boxer plus dalších 16 kriminálníků v roce 1963 uloupili 2,6 milionu liber. Když to nejtěžší měli za sebou, tak je zradila desková hra Monopoly.

Článek

„To je v pohodě, kámo, jsem na vaší straně,“ hlesl David Whitby, člen osádky vlaku Royal Mail, když mu došlo, že byli přepadeni. Jeho kolega, strojvedoucí Jack Mills, totiž zastavil na znamení falešných světelných signálů a z ranní mlhy proti nim jdoucí traťoví opraváři nebyli těmi, za něž se vydávali. Členové přepadové čety vedené starožitníkem Brucem Reynoldsem totiž právě zahájili jeden z největších „majstrštyků“ kriminálních dějin - Velkou vlakovou loupež.

Stalo se to dne 8. srpna 1963 tři minuty po třetí ráno, tedy před rovnými šesti dekádami. Strojvůdce bohužel neprojevil tolik ochoty spolupracovat a tak dostal železnou tyčí po hlavě. Řízení soupravy o 12 vagonech (jako místo vykládky peněz byl určen most o necelý kilometr dále) se měl ujmout do zločinecké party začleněný traťový vysloužilec, jenže až na místě zjistil, že neumí řídit modernější poštovní vlaky. K pultu byl tedy dovlečen z hlavy krvácející Mills, který poté odmítl část lupu jako odměnu za své vynucené angažmá. Lidský řetězec na cílovém mostě Bridego Bridge pak provedl překládku všech 128 pytlů naditých použitými librovkami do čekajícího kamiónu. Půl hodiny po začátku akce bylo vše hotovo, a na zmatení případných svědků se z místa různými směry rozjely i dva terénní land rovery se stejnou poznávací značkou BMG 757A.

Chybička se vloudí

Gang jako z filmové série Dannyho parťáci za necelou hodinu dorazil na zchátralou farmu Leatherslade, kterou už dříve k tomuto účelu zakoupil právník John Wheater (za to později dostal tři roky vězení). Kořist přesahující částku dva a půl milionu liber - dnes v přepočtu asi 50 milionů GBP - byla rozdělena na dvacet dílů. Zločinci si čas při odposlechu policejních frekvencí krátili u deskové hry Monopoly, což se jim posléze stalo osudným. Když totiž zjistili, že smyčka okolo nich se začíná utahovat, ve spěchu místo opustili. A na herní desce, v koupelně nebo na misce pro kočku zanechali svoje otisky prstů…

Před hrozícím trestem se rozprchli do celého světa. Například Ronald Buster, bývalý boxer, se tři roky skrýval v Mexiku, ale byl dopaden stejně jako dalších 12 členů této partičky. Jen jeden z nich, Roger Cordrey, se k loupeži přiznal, vrátil i svůj podíl 80 000 liber, přesto dostal trest odnětí svobody 20 let. Ostatním se vedlo mnohem hůř, když jim soudce Edmund Davies vyměřil pobyt v chládku ještě o deset let delší. Úhrnem to činilo 307 let. Zdroj jejich informací uvnitř Royal Mail, známý pod přezdívkou Ulsterman, nebyl nikdy vypátrán.

Velký vlakový útěk

Jen 15 měsíců za mřížemi vydržel Ronnie Biggs, benjamínek gangu, který uprchl z věznice Wandsworth a nechal si provést plastickou operaci obličeje. Přes Španělsko zamířil do Austrálie, nakonec zakotvil v Brazílii. Aby odtud nemohl být vydán, tak si pořídil dítě s brazilskou přítelkyní a vesele rozdával interview za honoráře. Na sklonku života si však už nemohl dovolit platit účty za lékaře a tak se do Velké Británie v roce 2001 vrátil k odpykání zbytku 25letého trestu. Za mřížemi strávil jen osm roků, byl propuštěn ze zdravotních důvodů a po sérii mrtvic zemřel v opatrovnickém domě 18. prosince 2013.

Seznam zdrojů:

www.bbc.co.uk/crime/caseclosed/greattrainrobbery.shtml

https://en.wikipedia.org/wiki/Great_Train_Robbery_(1963)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz