Hlavní obsah
Hobby a volný čas

Hodinky Prim Orlík stojí statisíce. A jejich číselník vysílá „paprsky smrti“

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Foto: B. h. Ostrava / Creative Commons Licence 4.0 International

Jeden z novějších strojků do hodinek značky Prim se pyšní automatickým nátahem

Svatý grál sběratelů českých hodinek se jmenuje Prim Orlík. Příští rok tento model oslaví šedesátiny a je k nesehnání. Kvůli radioaktivní barvě na číselníku se doporučovalo ho na noc odkládat.

Článek

Málo povolaných, ještě méně vyvolených. I tak by se dala biblickým slovníkem popsat „nešťastná láska“ sběratelů českých hodinek Prim k modelu Orlík. Bylo jich vyrobeno jen tři sta a zachovaly se nižší desítky kusů. Podle stavu se za ně platí od 150 000 do 350 000 kč, tři roky stará nabídky na portálu Aukro přesahující půl milionu korun však zůstala bez odezvy. Podle všeho se nesešla úroveň nabídky (např. chyběla původní dřevěná krabička s návodem a záručním listem) a přemrštěnost požadované sumy.

„S Prim Orlík máte na zápěstí to nejlepší z českého hodinářství. Když jsem si je poprvé nasadil na zápěstí, věděl jsem, že je budu mít navždy a předám je svým dětem. Když si je dám na zápěstí, připadám si trochu jako český James Bond,“ svěřuje se sběratel Miloš Svoboda. Vytoužený exemplář sehnal před deseti lety a chlubí se s ním na svém instagramovém účtu (viz odkaz níže).

U starých hodinek prý do hry vstupuje také jejich příběh, který do nich ukládá majitel v průběhu let. Svoboda jich má zatím zhruba stovku. Sbírku pravidelně obměňuje, neustále se snaží hledat co nejkvalitnější kousky. Kolik ho Prim Orlík stál neuvádí, ale před deseti lety se v aukční síni European Arts jeden vydražil za 156 tisíc korun. Od té doby však tento model na vzácnosti a tedy žádanosti neustále získává.

Promethium září, jenže příliš

Pouzdro, včetně otočného prstence korunky a šroubovacího víka, bylo vyrobeno z nerez oceli Phoenix, která byla na povrchu zmatněna pískováním. Černý číselník má indexy podobně jako ručičky zvýrazněny radioaktivní svítící barvou, jejíž nanášení ve fázi vývoje provedl Ústav pro výzkum, výrobu a využití radioizotopů v Praze. Na popud objednávajícího ministerstva obrany byl kromě materiálu RSB-3 vyzkoušen také radioaktivní prvek promethium, který zaručoval až stonásobnou svítivost. Nebezpečný materiál však dosahoval takové intenzity záření, že pracovníci ústavu odmítli jimi zhotovené vzorky zástupcům výrobního závodu Chronotechna vydat. Naštěstí se od těchto experimentů ustoupilo. I tak bylo vydáno uživatelům (především armádní potápěči) doporučení hodinky na noc odkládat…

Strojek Prim kalibr 50 byl v pouzdře speciálně adjustován středícím kroužkem ze silikonové pryže a setrvačka nárazuvzdorně uložena dle patentu firmy Incabloc. Krytí číselníku zajistilo konkávní umaplexové sklo o mimořádné tloušťce 2,7 mm. Hodinky byly opatřeny šedým pryžovým řemenem s napevno zalitými stěžejkami a leštěnou sponou z nerezové oceli. Pásek opatřený prodlužovacím nástavcem umožňoval připnutí hodinek přes neoprénový oděv. Minimální vodotěsnost byla garantována do 8 ATM, ale testy potvrdily jejich odolnost až do hloubky 105 metrů po dobu 24 hodin.

Všech 300 potápěčských hodinek v boxech potažených šedým lakovaným plátnem bylo uloženo do šesti dřevěných beden s nápisy „Opatrně—neházet! Přesné přístroje! RA zářič!“. A v roce 1965 odcestovaly do Ústředního ženijního skladu v Olomouci. Škoda, že výrobce Chronotechna Nové Město nad Metují nebyl schopen z kapacitních důvodů vyhovět původní výši objednávky čítající 600 kusů. Dnes mohlo být šťastných majitelů Prim Orlík také zhruba dvakrát více, byť na cenách by se to směrem dolů asi příliš neprojevilo.

Seznam zdrojů:

https://www.fratellowatches.com/diver-prim-orlik-52mondayz-week-5-2020/#gref

https://procne.hn.cz/c1-66829310-proti-proudu-casu

https://artplus.cz/cs/aukcni-zpravodajstvi/1/dilo-mesice-naramkove-hodinky-prim-orlik

Libor Hovorka: Hodinky Prim 1954-1994 (Host 2018)

Máte na tohle téma jiný názor? Napište o něm vlastní článek.

Texty jsou tvořeny uživateli a nepodléhají procesu korektury. Pokud najdete chybu nebo nepřesnost, prosíme, pošlete nám ji na medium.chyby@firma.seznam.cz.

Reklama

Související témata:
Hodinky Prim

Sdílejte s lidmi své příběhy

Stačí mít účet na Seznamu a můžete začít psát. Ty nejlepší články se mohou zobrazit i na hlavní stránce Seznam.cz